План України щодо військових РФ у Придністров'ї: ризики, загрози та наслідки. Оцінка експерта

Читать на русском
Сергій Грабськийвійськовий експерт

У Придністров'ї перебувають 2,5 тисячі російських військових. З технічного боку виведення військ можливе.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова Ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський, аналізуючи інформацію про те, що Україна готова надати «зелений коридор» для виведення військ РФ із Придністров'я.

«Складність у тому, що є величезний і проблемний склад Кобасна. В цьому населеному пункті лежать стратегічні запаси з часів Радянського Союзу. Якщо говорити про технічні моменти, то проблем немає. Україна має напрацьований досвід транзиту військ із часів СРСР, коли виводили війська з Німеччини, Чехословаччини, Угорщини, Польщі», – розмірковує військовий експерт.

На його думку, чисто технічно проблем не буде. Особовий склад, як правило, виводиться літаками, а озброєння, техніка та інше майно – військовим транспортом.

Придністров’я готується до геополітичної «розморозки»Існує два варіанти геополітичного вирішення проблеми Придністров'я. Але в кожному разі, доля Придністров'я в багатьох сенсах залежатиме від розвитку інтеграції Молдови в ЄС, а також від успіхів України в протистоянні агресії на Донбасі.

«Є чіткий державний механізм взаємодії. Молдовська сторона супроводжує вантаж до кордону з Україною. Після цього Україна бере охорону, супроводжує до кордону з РФ і там передає його росіянам», – пояснює він.

Щодо того, наскільки це реально на сьогоднішній момент, то все залежить від волі керівництва РФ.

«Що відбулося в Придністровському регіоні? В зв'язку з тим, що Україна все ж проводить блокаду військового контингенту РФ у Придністров'ї, це абсолютно об'єктивні умови. Створюються умови, які ускладнюють охорону цих складів. Вони починають становити загрозу як для Придністров'я, так і для молдовської сторони. Рано чи пізно це питання постане», – аналізує Грабський.

Якщо брати до уваги ту кількість техніки й озброєння, яка там залишилася з часів Радянського Союзу, то це виведення займе не один рік.

«Політично це залежить від волі РФ. Технічно ж виведення можливе на 100%. Чи загроза це для України? Під час переміщення Україною не буде загрози, якщо будуть дотримані міжнародні норми. Обов'язковою має бути взаємодія з ОБСЄ. Є певний ризик того, що ця техніка може опинитися на Донбасі. На жаль, цього уникнути ми навряд чи зможемо, тому що ми не контролюємо цю техніку на території РФ», – проаналізував Сергій Грабський.

Нагадаємо, у вересні лідер невизнаного Придністров'я Євген Шевчук підписав указ про «приєднання» регіону до РФ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: