Всупереч законодавству, нардепи використовують дипломатичні паспорти у власних цілях

Читать на русском

259 дипломатичних паспортів, оформлених народним депутатам України, досі не повернені на зберігання до Міністерства закордонних справ України.

Про це у відповідь на запит «Слова і Діла» повідомили в управлінні забезпечення міжпарламентських зв’язків апарату Верховної Ради України.

Інформація МЗС надана станом на 25 жовтня 2016 року.

Згідно з указом Президента України №264/2015 від 12 травня 2015 року «Про дипломатичний та службовий паспорти України», диппаспорти видаються нардепам виключно на термін виїзду у службове відрядження за кордон і підлягають поверненню на зберігання Міністерству закордонних справ України протягом десяти днів після завершення терміну, на який вони були видані. Втім, до прикладу, на сьогоднішньому пленарному засіданні відсутні лише 65 народних депутатів, а на попередньому, 21 жовтня, не зареєструвалися 100 парламентарів. Таким чином, усі 259 народних депутатів, які тримають на руках дипломатичні паспорти, ніяк не могли перебувати у відрядженні в цей період.

«Слово і Діло» знову звернулося до апарату Верховної Ради, щоб з’ясувати, кому зі списку, наведеного нижче, дипломатичний паспорт знадобився на законних підставах. Поки ж, публікуємо прізвища всіх, хто станом на 25 жовтня не здав документ на зберігання до МЗС України.

Нагадаємо, на початку жовтня народного депутата Ігоря Мосійчука спіймали в столичному аеропорту «Київ», де він на паспортному контролі пред’явив дипломатичний паспорт. Сталося це посеред парламентського пленарного тижня, що й викликало хвилю обурення в суспільстві. Як пояснив сам нардеп, він летів не на відпочинок, а в приватній справі – виручати друга, якого нібито посадили до в’язниці в Об’єднаних Арабських Еміратах.

Як уже повідомлялося, вчора стало відомо про те, що в порядку денному Європарламенту на листопад відсутнє питання про надання Україні безвізового режиму. В зв'язку з цим «Слово і Діло» нагадало про обіцянки, які дали щодо безвізового режиму українські політики.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: