Демократи vs. республіканці: ставлення американських президентів до України

Читать на русском

Якщо поглянути на основні віхи президентства представників різних партій у США – республіканців та демократів – то вимальовується не надто втішна для нашої країни тенденція: загалом господарі Білого Дому, що належать до республіканської партії, менш прихильні до Києва, ніж їхні візаві з числа демократів.

Так, саме республіканець Джордж Буш старший був одним з ініціаторів ядерного роззброєння України, а на етапі проголошення незалежності він виступав за збереження СРСР. Для нашої країни його президентство є знаковим перш за все в контексті того, що саме за нього Київ і Вашингтон встановили дипломатичні відносини.

Вісім років президентства демократа Білла Клінтона почалися для України з підписання Будапештського меморандуму (що, звісно, великою мірою є «заслугою» його попередника). Більше того, Клінтон став першим президентом США, котрий особисто відвідав Україну (11-12 травня 1995 року). За нього у Конгресі США була створена група сприяння Україні, а ще за весь час його правління Київ отримав 2 млрд дол. Фінансової допомоги.

У 2001 році політичний калейдоскоп знову привів до влади у США представника Республіканської партії – Джорджа Буша молодшого. Його не дарма багато хто вважав «блідою копією» власного батька, оскільки, не володіючи лідерськими якостями Буша-старшого, він ставився до України так само ввічливо стримано, як і батько: українські військові разом з американцями брали участь у бойових діях в Іраку, була підписана хартія про стратегічне партнерство між двома країнами, та й сам Буш навідався в Україну (щоправда, аж через 8 років після вступу на посаду – 31 березня 2008 року). При цьому його офіційна позиція щодо України постійно викликала критику з боку української діаспори у США.

Чинного президента Сполучених Штатів, демократа Барака Обаму вважають чи не найбільш лояльним до України господарем Білого дому за всі роки української незалежності. І хоча в перший рік свого президентства він і притримувався політики примирення з Росією, після активної фази російсько-грузинського конфлікту стосунки Вашингтона та Москви почали загострюватися, а відтак – теплішало ставлення до Києва. Адміністрація Обами радо привітала постреволюційний український уряд, засудила розстріл Євромайдану та анексію Криму, а конфлікт на Донбасі хоч і не став достатньою причиною для надання Україні летальної зброї, проте дозволив США застосувати антиросійські санкції. З початку 2014 року Вашингтон надав Києву 1,3 млрд дол. фінансової допомоги.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: