Експерт розповів, чому США проти поставок Україні летальної зброї

Читать на русском
Сергій Грабськийвійськовий експерт

Хто, бачив зброю XXI століття, розуміє, що США й після виборів не озброїть Україну.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив голова Ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський, аналізуючи заяву посла України в США Валерія Чалого про те, що Україна може отримати летальну зброю після виборів президента.

«Той, хто бачив що таке летальна зброя XXI – го століття, розуміє, що ні до виборів, ні після в найближчій перспективі, в ситуації уповільненого військового конфлікту низької інтенсивності летальну зброю ми отримувати не будемо», - констатував відразу військовий фахівець.

Як розповів він, зараз ми використовуємо зброю зразка другої половини ХХ століття. Наша зброя застаріла порівняно з тими системами озброєння, які використовуються передовими арміями світу.

Чи наважиться Обама «озброїти» Україну перед завершенням каденції? ЕкспертиЕксперт поділився міркуваннями щодо заклику Барака Обами до РФ скласти зброю та роззброїти бойовиків на Донбасі.

«Не варто забувати, що навіть елементарні речі: калібр, технічне обслуговування, доставка теж відрізняються й потрібно буде повністю переробляти нормативи та тактичні розрахунки для дій усіх збройних сил. Є сенс це робити? Чи можемо ми це дозволити? Ні», - пояснює експерт.

«Передадуть нам озброєння, а боєприпаси? Звідки їх брати? Ми зараз ледве відновлюємо можливість обслуговування й ремонту військової техніки. А що буде, якщо ми отримаємо нові зразки? До того ж, британські та американські стандарти не є метричними. Вони дюймові», - аналізує Грабський.

Також, він додав, для того, щоб розгорнути систему обслуговування та ремонту, потрібно буде понести колосальні витрати. «Навіщо нам кулемет, на який у нас не буде боєприпасів? Або вони будуть настільки дорогими, що ми їх просто не зможемо закуповувати», - резюмував Сергій Грабський.

Як відомо, українське керівництво неодноразово зверталося до США з проханням про надання озброєння. Конгрес США підтримав прохання, але для Білого дому такий крок є неприйнятним, за їх словами, через ризик нової ескалації конфлікту.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: