Поліцейський завжди правий: у що виллється розширення прав поліції для українців?

Читать на русском
Микола Хавронюкексперт з питань корупції

Поки що це певна концепція й вирішується питання, як вносити цей законопроект. Скоріш за все, його будуть реєструвати через депутатів, наближених до Авакова.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор із наукового розвитку Центру політико-правових реформ, аналізуючи концепцію МВС та Нацполіції, згідно з якою права поліцейських будуть розширені.

«Положення, які є в законопроекті, ще можуть змінитися. Але якщо оцінювати те, що пропонує МВС, то слід звернути увагу на певні аспекти», – зауважив експерт.

Зокрема, за його словами, поліцейські можуть складати протоколи без участі свідків. В такому разі надія лише на відеофіксацію. Але якщо її немає, то має бути презумпція неправоти поліцейського. Відеофіксатор має бути завжди увімкнений. Якщо він його вимикає, то це очевидна спроба щось приховати.

«Тому така презумпція неправоти на випадок, якщо не має ані свідків, ані відеофіксації, має бути закріплена в законі», – підкреслив він.

Крім того, мають бути чіткі алгоритми на всі випадки того, що може відбуватися на практиці.

Якщо водій не хоче зупинитися, в законі має бути виписаний алгоритм, як діяти поліцейському, як діяти водію та пасажирам, і тому подібне.

«В законі мають бути чітко виписані підстави для зупинки автомобіля. Якщо автомобіль їде зигзагами й очевидно, що з водієм щось не гаразд, його дійсно слід зупинити, іноді – всіма можливими засобами», – аналізує експерт.

Підбір кадрів у Національній поліції. Що обіцяли політики«Слово і Діло» підготувало огляд обіцянок, присвячених кадровій політиці МВС і Національної поліції.

Дати поліцейським право зупиняти з будь-якого приводу й навіть без приводу – це занадто ризикований крок.

Коли ухвалювався закон про Нацполіцію, додав Хавронюк, був альтернативний проект, який влада відкинула. Тоді громадськість пропонувала чіткі права самих поліцейських.

«Високі зарплати гарантував закон, а не Аваков чи якийсь начальник. Держава має доплачувати за понаднормову роботу, мають бути дисциплінарні комісії, комплекс заходів, але їх не ухвалили й не відобразили в чинному законі про Нацполіцію. Тепер ми маємо інший результат: поліцейські розчаровані і в зарплаті, і в правовому захисті», – наголосив фахівець.

Поліцейські – це не лише нові патрульні у формі. Більшість з них – це колишні міліціонери з тим самим менталітетом.

Також, як пояснив він, дуже небезпечним кроком наразі є спроба збільшити строк адміністративного арешту.

«В тих випадках, коли йдеться про осіб, які перебувають у стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння, під дією речовин, зрозуміло, що потрібен час, щоб вони прийшли до тями. Але ж у законопроекті намагаються передбачити ситуацію, коли затримання застосовуватиметься в усіх випадках, коли особа вчинила правопорушення, за яке може бути призначений арешт на 15 діб. Це вже занадто», – констатував Хавронюк.

«Це збільшує ризики катувань, нелюдського поводження. Це одна з найсерйозніших небезпек та очевидний підводний камінь у цьому законопроекті. Зміни в такому форматі – це повернення в багатьох питаннях до поліцейської держави», – проаналізував ситуацію Микола Хавронюк.

Як відомо, наприкінці вересня Арсен Аваков заявив, що МВС запропонує пакет законодавчих ініціатив, серед яких буде імператив презумпції правоти поліцейського.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: