МВС і Нацполіція погодили значне розширення прав поліцейських

Читать на русском
У Нацполіції та МВС пропонують ухвалити низку змін до законів «Про дорожній рух» та «Про Національну поліцію», що значно розширять права та обов’язки правоохоронців.
Фото: kordon.com.ua

У Міністерстві внутрішніх справ та Національній поліції підготували остаточну концепцію законодавчих змін для розширення повноважень поліцейських, що передбачають зміни до Кодексу адміністративних правопорушень, законів «Про дорожній рух» та «Про Національну поліцію».

Інформацію про це правоохоронні структури надали виданню DT.UA, зміни пов’язані з убивством двох поліцейських у вересні в Дніпрі, передає «Слово і Діло».

Ідеться про 14 жорстких законодавчих змін, деякі з котрих правозахисники вважають неприйнятними.

Зокрема, до Кодексу адмінпорушень пропонується внести такі зміни:

• Посилення відповідальності за залишення місця ДТП;

• Збільшення строків адміністративного затримання осіб, що вчинили адміністративне правопорушення, до 24 годин;

• удосконалення тимчасового затримання транспортних засобів;

• скасування норми щодо наявності двох свідків під час здійснення поліцейськими перевірки водія на стан алкогольного або наркотичного сп'яніння. Зміни до закону «Про дорожній рух» передбачають заборону водієві виходити з авто без дозволу поліцейського та обов’язок передавати правоохоронцю, а не пред'являти водійське посвідчення.

Численні зміни до закону «Про Національну поліцію» передбачають:

• принцип безперервності в діях поліцейських (їх зобов’язання реагувати на злочин незалежно від місця, часу доби та посади);

• право поліцейських, що виконують свої обов’язки звертатися до громадян із «обов'язковими для виконання вимогами і розпорядженнями щодо їх способу поведінки для ефективного проведення поліцейського заходу»;

• введення додаткових підстав для зупинки транспортного засобу;

• вдосконалення системи застосування поліцейських спецзасобів;

• зобов’язання особи, до якої звернувся поліцейський, незалежно від її правового статусу, неухильно виконувати вимоги правоохоронця (крім випадків явно злочинних вимог чи розпоряджень). При цьому пізніше особа має право оскаржити рішення правоохоронця в установленому порядку.

Нагадаємо, раніше радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк роз’яснив, які права надає поліцейському презумпція правоти. При цьому сам очільник МВС Арсен Аваков заспокоїв: презумпція невинуватості громадянина також залишатиметься чинною.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: