Українських вчених зобов'яжуть заповнювати інтелектуальні декларації

Читать на русском
В Україні обов'язковою вимогою для здобувачів вчених ступенів буде заповнення інтелектуальних декларацій.

Основною вимогою для здобувачів вчених ступенів буде заповнення інтелектуальних декларацій.

Про це повідомив керівник секретаріату Національної агенції із забезпечення якості вищої освіти Сергій Храпатий на своїй сторінці в Facebook, передає «Слово і Діло».

Він зазначив, що НАЗЯВО – не просто той суб'єкт, який «рекомендує» або «візьме участь» у цьому питанні. Відповідно до закону України «Про вищу освіту», це і є той орган (відповідно, й інструмент), який на практиці реально може запровадити запропонований механізм і-декларацій.

Небезпечні афтершоки е-декларуванняДані е-декларацій перших осіб держави, чиновників, нардепів, суддів жваво аналізують не лише в Україні, а й більшість закордонних ЗМІ. Які міжнародні наслідки може мати процес оприлюднення декларацій українськими можновладцями?

«За законом саме Національне агентство має прописувати вимоги та відповідні критерії до дисертаційних робіт, здобувачів наукових ступенів, їхніх наукових керівників і наукових консультантів, опонентів, а також до експертів галузевих експертних рад, процесу акредитації та освітніх програм. До претендентів та експертів обов'язковою буде вимога про наявність у них того, що можна умовно назвати і-декларацією», – наголосив керівник секретаріату Нацагентства.

Храпатий зазначив, що «псевдонауковці», які не відповідатимуть встановленим вимогам, залишаться на узбіччі всіх процесів у вищій освіті.

Крім того, він зазначив, що вже існує низка відповідних електронних ресурсів (Research Gate, Scopus, Google Scholar, Національний депозитарій – після його створення) та витрачати ресурси на створення нових недоцільно.

«Тому НАЗЯВО не має шукати матеріальні (багатомільйонні) ресурси на впровадження цього вкрай необхідного механізму, а вже найближчими місяцями розробити та подати на затвердження до уряду відповідні вимоги», – написав Сергій Храпатий.

Нагадаємо, раніше Міністерство освіти і науки заборонило використовувати в школах посібник «Сімейні цінності».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: