Заможна «еліта» в бідній Україні: експерт оцінив реакцію Заходу на е-декларації

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

Оприлюднені багатства можновладців в одній із найбідніших країн Європи вочевидь стануть додатковим неприємним іміджевим ударом для всієї України.

Таку думку в ексклюзивному матеріалі «Небезпечні афтершоки е-декларування» спеціально для «Слова і Діла» висловив політичний експерт Олександр Радчук.

«Найбільш гостро прокоментували результати першого етапу е-декларування в Україні ЗМІ Великобританії та Німеччини, не оминули тему в Нідерландах і Польщі», – зазначив Радчук.

«Впливове британське видання ВВС в одному з матеріалів акцентувало свою увагу на готівкових заощадженнях українських чиновників, нардепів та суддів», – додав він.

Крім того, підкреслив експерт, навіть очільник «Укрзалізниці» Войцех Бальчун зізнався, що поляків такі доходи українських чиновників просто шокували.

«Щире здивування американців, як і їхніх європейських колег, викликали захмарні за мірками США заощадження українських чиновників у готівці. При цьому, судячи з американських ЗМІ, є вже чіткий сигнал про те, що для Штатів перший етап е-декларування хоча й важливий, але не став визначальним. Зараз вони чекатимуть результатів розслідування та притягнення до відповідальності», – ромірковує Радчук.

Храм, квиток у космос і годинник від Святого Миколая: декларації, які здивували УкраїнуГодинник Парасюка від Святого Миколая, квиток у космос Філатова та храм Матвієнка – «Слово і Діло» зібрало найвідоміші декларації українських чиновників.

Варто також відзначити, уточнив політичний експерт, що про доходи українських чиновників написали майже всі провідні російські ЗМІ, але примітно, що відвертої зловтіхи з їхнього боку поки не було.

«Причина банальна – в Кремлі такого кроку бояться як вогню», – вважає він.

Проте, уточнив експерт, використовувати це як козир для дестабілізації нашої країни в РФ все одно будуть.

Хоча й серед наших нардепів є ті, кого суспільний резонанс щодо задекларованого майна очевидно дратує й викликає гостре бажання комусь помститися.

«Вже зараз є ті, хто не втрачає надій приховати свої статки, готуючи різні законопроекти з правками й змінами системи. Тому не виключено, що для наступних етапів е-декларування придумають щось нове», – проаналізував Олександр Радчук.

Детальніше читайте в матеріалі «Небезпечні афтершоки е-декларування».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: