Заручники війни: правозахисник розповів про формули обміну полоненими

Читать на русском
Олександр Павліченкоексперт Харківської правозахисної групи

Варто розуміти, що, по-перше, переговори про обмін ведуться з терористами, а по-друге, ключовою залишається цінність людського життя.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт Харківської правозахисної групи Олександр Павліченко, аналізуючи процес обміну полоненими та заяву голови СБУ про готовність обміну в форматі «один на трьох».

«Якщо ми можемо повернути з полону до нормального життя хоча б одноу людину, то тут немає високої та низької ціни. Тому навіть такий формат, як «один на трьох», є прийнятним», – аналізує Павліченко.

В полоні сепаратистів перебувають люди, яких тримають там понад рік. Коли на кону життя, то немає лічби, не рахують гроші – 5 тисяч доларів чи тисяча. Так, ми віддаємо злочинців, але рятуємо наших людей.

«Стояти виключно на позиції «одного на одного» не варто», – вважає він.

До того ж, підкреслив експерт, у нас усе відбувається в неофіційному форматі, без затвердження повноважень, офіційних представників, які здійснюють обмін за визначеною правовою процедурою, тому що цієї процедури взагалі немає.

Геращенко розповіла, скільки українців залишаються у полоні бойовиківСьогодні на сході України залишається в заручниках 110 громадян України. Серед них як цивільні, так і військові.

Як зауважив правозахисник, на непідконтрольних територіях стоять на позиції обміну «всіх на всіх». Тобто 186 осіб, які є в списку, будуть передані, коли віддадуть усіх, хто засуджений за статтями 110, 437, 438 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України).

Саме в цьому, наголосив він, полягає проблема, тому що їх буде набагато більше, ніж «один до трьох».

Відзначимо, що в Україні можуть офіційно запровадити статус «полонений» та закріпити його на законодавчому рівні.

Додамо, за даними СБУ, за час проведення АТО з полону сепаратистів українська сторона змогла повернути 3083 особи.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: