Фіскальні органи не зможуть відстежувати доходи без «нульової» декларації – експерт

Читать на русском
Валентин Гладкихполітичний експерт

Проблема в тому, що в українському суспільстві не набула підтримки ідея «нульової» декларації, без якої не має сенсу рухатися далі.

Про це в ексклюзивному коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Валентин Гладких, аналізуючи завершення першого етапу подання е-декларацій та процес перевірки даних антикорупційними органами без «нульової» декларації.

«Причини, чому ніхто не зацікавлений у «нульовій» декларації, очевидні: по-перше, люди схильні розглядати «нульову» декларацію як легалізацію не зовсім чесно та легально набутих капіталів, а по-друге, існують побоювання, що запровадження «нульової» декларації дозволить державі вкотре залізти до людей у кишені», – розповідає експерт.

Проте, наголосив він, якщо ми хочемо рухатися далі на шляху до цивілізації, то нам все одно доведеться зробити цей крок.

Все одно буде необхідно запровадити «нульову» декларацію, причому не лише для держслужбовців, але й для всіх громадян України.

«Якщо ми зробимо це лише для держслужбовців, то, відповідно, держслужбовці будуть «вішати» формально своє майно на третіх осіб, а фіскальні органи не матимуть можливості відстежити, чи мало право люди, на яких записане це майно, його придбати», – пояснює Гладких.

Безумовно, зауважив він, можна дискутувати, якою має бути «нульова» декларація, з якої суми вона мусить починатися, яким має бути податок – 5%, 1% чи 10%, але запровадження «нульової» декларації – принципове питання.

Підсумки е-декларування: реакція соцмереж«Слово і Діло» зібрало найцікавіші публікації користувачів соціальних мереж, в тому числі журналістів і політиків, за підсумками е-декларування.

«В іншому разі просто немає змоги відстежити, скільки людина заробила за рік і чи дійсно її статки тепер дозволяють вести той спосіб життя, який вона веде», – наголосив Валентин Гладких.

Відзначимо, що судячи з оприлюдненої декларації Юлії Тимошенко, все, чим володіє лідерка «Батьківщини», – півмільйона гривень у банку та 300 тисяч на руках. Все майно записане на чоловіка.

Як відомо, сьогодні в Україні завершився перший етап подання е-декларацій.

Загалом в Єдиному держреєстрі декларацій зареєстровано 114,244 тис. документів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: