Безвізовий режим: нескінченні казки від українських політиків

Читать на русском
Безвізовий режим з Європейським Союзом, судячи з усього, знову відтермінують. Слово і Діло вирішило пригадати найбільш значущі обіцянки українських політиків із цього приводу.
Петро ПорошенкоФото: geopolityka.org

Питання безвізового режиму немає в порядку денному Європейського парламенту на листопад 2016 року – такою новиною ошелешили українців журналісти, що дослідили щойно опублікований апаратом парламенту ЄС план роботи. Немає там і пов’язаного з ним питання механізму призупинки безвізового режиму, з ухваленням якого багато хто пов’язував відповідне рішення щодо України. Це не означає нічого доброго не лише для рядових українців, що таким чином знову не отримають омріяного права вільно подорожувати Європою, але й для вітчизняної політичної еліти, чий імідж значною мірою ґрунтується на проєвропейських очікуваннях громадян.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє безвізовий режим з ЄС до кінця першого року повноважень ПрезидентаСказано 31 березня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Це означає, що чергове відтермінування надання Україні безвізового режиму з Європейським Союзом завдасть чималих репутаційних втрат багатьом нашим політикам. Наприклад, Главі держави, для якого обіцяти «безвіз» стало вже звичною справою. Вперше він зробив це ще напередодні президентських виборів 2014 року, коли заявив, що право безвізових подорожей до Європи з’явиться в українців до кінця першого року його президентства. Потім Порошенко неодноразово заявляв, що Україна виконала всі вимоги для отримання омріяного «безвізу», переваги якого громадяни України мають скоро відчути. Останнім терміном ухвалення відповідного рішення, який називався, став жовтень-листопад цього року. 20 жовтня Президент наголосив, що історичного рішення чекати залишилося зовсім недовго й до кінця 2016-го Україна його точно отримає.

Те ж саме заявляли нещодавно й прем’єр-міністр Володимир Гройсман із міністром закордонних справ Павлом Клімкіним. Гройсман, щоправда, раніше вже обіцяв, що зробить усе, щоб до 1 січня 2016 року усунути законодавчі перепони для запровадження безвізового режиму з ЄС. Однак, будучи головою Верховної Ради, він так і не зміг тоді примусити депутатів ухвалити всі рішення, необхідні для лібералізації візового режиму з Євросоюзом. Більше того, він навіть не спромігся вчасно опублікувати план законодавчого забезпечення «безвізу».

Чимало відповідних обіцянок дали народні депутати. Зокрема, впровадження безвізового режиму з ЄС уже цього року пообіцяли Андрій Парубій, Володимир Ар’єв, Ірина Геращенко та Антон Геращенко. Нардеп Андрій Іллєнко доповнив цю обіцянку зобов’язанням запровадити візовий режим із Росією, а Остап Єднак навіть пообіцяв відмовитися від поїздок до ЄС, доки Україна не отримає «безвіз». Поки що єдиною виконаною обіцянкою з цього списку може похизуватися лише спікер парламенту: в грудні 2015 року Парубій прогнозував, що Київ отримає позитивний висновок Єврокомісії з цього питання, й мав рацію.

Нагадаємо, раніше передбачалося, що документи про надання Україні безвізового режиму будуть ратифіковані Європарламентом до 24 листопада.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: