Банкіри очікують зростання ринку будівництва житла – Finclub

Читать на русском
Фінансисти чекають подальшого продовження зростання в будівництві житлової нерухомості, однак іпотека, як і раніше, не доступна простому українцю.

Ринок будівництва житла буде розвиватися й надалі, попри складну ситуацію в банківському секторі. Лише із січня до вересня цього року обсяг будівельного ринку зріс на 12%.

Про це під час круглого столу на тему «Ринок іпотечного кредитування сьогодні» розповіла член наглядової ради банку «Глобус» Олена Дмитрієва, передає «Слово і Діло» з посиланням на «Фінансовий клуб».

«Ми працюємо лише на первинному ринку та із забудовниками. За три квартали цього року обсяг будівельного ринку зріс на 12%. За очікуваннями керівників будівельних компаній, понад 70% не очікують падіння ринку й понад 37% чекають зростання цього ринку», – повідомила вона.

Дмитрієва також додала, що в Україні наразі продається житла на 1,2-2 млрд грн.

«Будується дуже багато житла, тому ринок зростатиме», – зазначила вона.

Водночас cредняя ставка за іпотечним кредитуванням складає 23,7%, що є недоступним для більшості українців.

«Незважаючи на всі зусилля Нацбанку щодо зниження облікової ставки, ставка за іпотечними кредитами знизилася цього року лише на 1,7%. Такі ставки зараз не працюють. Ставка навіть у 20% є нерелевантною для позичальника. Наприклад, у Росії процентні ставки за кредитами на купівлю нерухомості в нацвалюті складають 12,75%, в Польщі – 5,7%», – навела приклад голова правління «Укрсоцбанку».

ОСББ: як українці вчаться по-новому розпоряджатися житломСлово і Діло дослідило процес передачі багатоквартирних будинків на баланс об’єднань співвласників багатоквартирних будинків чи в кооперативну власність.

Є дві основні причини, що пояснюють високу вартість іпотеки: високі ризики такого кредитування та відсутність довгострокових ресурсів. Крім того, заважають труднощі зі стягненням заставного майна.

Як повідомлялося раніше, народний депутат Володимир Литвин не зміг виконати свою програмну обіцянку щодо сприяння будівництву соціального житла й допомоги в індивідуальному будівництві.

Нагадаємо, що Кабінет міністрів України розпорядився провести пробні закупівлі житла для військовослужбовців у системі ProZorro.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: