ОСББ: як українці вчаться по-новому розпоряджатися житлом

Читать на русском

Ще місяць тому власники квартир у багатоквартирних будинках мали визначитись із формою управління їхніми будинками. Однак, зважаючи на інертність населення та бюрократичні проблеми, з якими зіткнулися мешканці таких будинків, процес пішов не так швидко, як передбачалося спочатку (а закон про ОСББ, нагадаємо, був ухвалений ще наприкінці жовтня 2001 року). В разі, якщо жителі не визначились із формою управління будинком самостійно, місцева виконавча влада призначає управителя на 1 рік, щоправда, згідно з поправкою від 16 червня цього року, з правом дострокового розторгнення контракту.

Загалом наразі існують три форми управління багатоквартирними житловими будинками: управління власниками (на загальних зборах), управління через управителя та ОСББ. Станом на квітень поточного року в Україні було зареєстровано 18738 ОСББ, що на 2804 об’єднання більше, ніж за аналогічний період минулого року.

До прикладу, у Львові своїми будинками через ОСББ розпоряджаються мешканці 832 багатоповерхівок, ще 235 – перебувають у комунальній власності. В Черкасах створено 210 ОСББ, у Сумах – 177, у Полтаві – 79.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: