«Південмаш» підписав історичний контракт з відновлення програми «Морський старт»

Читать на русском
Проект Морський старт є важливою складовою стратегії розвитку космічної галузі України в умовах хронічного недофінансування галузі.

Державне підприємство «Південний машинобудівний завод імені О. М. Макарова» готується виробляти до 6 ракет-носіїв «Зеніт-3SL» в рік в рамках програми «Морський старт».

Про це повідомили в прес-службі підприємства, передає «Слово і Діло».

«Холдинг S7 Group підписав контракт з групою компаній SeaLaunch «Морський старт». Контракт, підписаний в Гвадалахарі (Мексика) в рамках Міжнародного астронавтичного конгресу IAC 2016 передбачає придбання майнового комплексу «Морський старт». Новий власник має намір вивести комплекс з консервації і почати пускову діяльність в кінці 2018 року», – повідомили в прес-службі «Південмашу».

Також наголошується, що першу партію ракет-носіїв компанія зможе зробити до літа 2017 року.

«З огляду на тривалість виробничого циклу при виготовленні ракети-носія «Зеніт», перші вироби можуть бути відвантажені вже в другій половині 2017 при початку фінансування в жовтні 2016 року. При цьому існуючі потужності «Південмашу» дозволяють виробляти від 4 до 6 носіїв на рік», – повідомили в прес-службі.

На підприємстві кажуть, що проект «Морський старт» є важливою складовою стратегії розвитку космічної галузі України. Участь в міжнародних комерційних проектах дозволить забезпечити розвиток українського космічного машинобудування за рахунок власної діяльності, без прямого державного фінансування, яке в поточних умовах неможливо.

Глава S7 Group (до її складу входить авіакомпанія «Сибір») Владислав Фільов.

Спочатку проект був міжнародним – 40% акцій керуючої компанії належало Boeing, 25% – російській Ракетно-космічній корпорації «Енергія» (РКК «Енергія»), 5 і 10% відповідно – КБ «Південне» і виробничому об'єднанню «Південмаш» (Україна). Ще 20% акцій володіла норвезька суднобудівна компанія Aker Kværner (нині Aker Solutions).

Курячий пообіцяв домагатись розвитку «Південмашу»Сказано 27 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

Кілька років тому в ході запущеної процедури банкрутства пакет акцій перерозподілився. РКК «Енергія» стало належати 95%, Boeing - 3%, Aker Solutions - 2%. Роскосмос вів переговори про продаж «Морського старту» з 2014 року, в тому числі з США, ОАЕ, Китаєм і Австралією. Однак вони купувати космодром не захотіли. В результаті півроку тому стало відомо про інтерес до проекту з боку S7. В рамках угоди компанія стане власником корабля Sea Launch Commander і платформи Odyssey, де встановлено обладнання ракетного сегмента, а також наземного устаткування в базовому порту Лонг-Біч (США) і товарного знака Sea Launch.

Як раніше повідомлялося, прем'єр-міністр України Володимир Гройсман обіцяє вирішити проблеми ДП «Південний машинобудівний завод ім. Макарова» (ЮМЗ, Дніпро), пов'язані з боргами.

Нагадаємо, що суд Центрального округу Каліфорнії задовольнив позов Boeing до українського КБ «Південне» і російської РКК «Енергія» з відшкодування витрат на спільне підприємство Sea Launch ( «Морський старт») в розмірі $356 млн. Однак потім ці виплати були заморожені.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: