Космос нас чекає: хто обіцяв Україні космічне майбутнє

Читать на русском

У системі «Слово і діло» зафіксовані близько 20 обіцянок української влади щодо розвитку космічної галузі, розробки, виробництва і запуску космічних ракет і супутників, реалізації різних проектів у цій сфері.

Згідно зі статистикою порталу, Президент України Віктор Янукович відзначився в цій сфері однією обіцянкою, яка було виконана: у квітні 2011 року Глава держави заявив, що найближчим часом в космос повинен бути запущений черговий український супутник, а 18 серпня того ж року з пускової бази «Ясний» в Оренбурзькій області Росії стартувала українсько-російська ракета-носій «Дніпро» з сімома супутниками.

Прем'єр-міністр Микола Азаров роздав на цю тему п'ять обіцянок, всі вони станом на 20 грудня перебувають в процесі виконання.

Зокрема, глава уряду заявив про створення національної супутникової системи зв'язку «Либідь» та запуск трьох космічних апаратів. Крім того, прем'єр пообіцяв, що в найближчі роки в галузі будуть створені близько 10 тис. робочих місць, виробництво ракетно-космічної техніки збільшиться в 1,5 рази, а її експорт зросте на 20%.

Голова Державного космічного агентства Юрій Алексєєв також відзначився в системі «Слово і діло» п'ятьма обіцянками на цю тему, три з яких знаходиться в процесі, одна виконана, а одна провалена.

Так, незважаючи на запевнення Алексєєва, у 2010 році не відбулося обіцяних п'яти пусків ракети-носія «Дніпро», в той же час в 2011 році відбувся обіцяний запуск українського супутника «Січ-2».

З обіцянок голови космічного відомства, які чекають свого виконання - запуск телекомунікаційного супутника «Либідь», перший старт нової ракети-носія «Циклон-4» та виготовлення 10 космічних кораблів «Союз» і «Прогрес».

З інших важливих обіцянок на цю тему варто виділити ще заяву віце-прем'єра Юрія Бойка, за словами якого, на космодромі Алкантара в Бразилії за участі України здійснюватиметься по кілька запусків комерційних супутників щорічно.

«Слово і діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: