В ЄС визнали, що дії Росії спрямовані на послаблення Європи

Читать на русском
Лідери країн-учасниць ЄС обговорили на саміті весь спектр претензій до Росії, зокрема порушення повітряного простору, кампанію дезінформації, кібератаки, втручання в політичний процес ЄС.

Лідери ЄС обговорили на саміті агресивні дії РФ, зокрема порушення повітряного простору, кампанію дезінформації, кібератаки, втручання в політичний процес ЄС, гібридні дії на Балканах і в розслідуванні катастрофи рейса MH17.

Про весь спектр претензій до Росії повідомив президент Європейської Ради Дональд Туск на прес-конференції за підсумками першого дня саміту, передає «Слово і Діло» з посиланням на українську службу BBC.

«Зрозуміло, що стратегія Росії – послабити ЄС. Ми ніколи не підемо на компроміси щодо наших цінностей і принципів, тому лідери домовилися тримати курс і перш за все зберігати єдність ЄС», – повідомив Туск.

Він зазначив, що ЄС розуміє цю реальність і тільки реагує на кроки самої Росії.

Він не уточнив, чи стосується ця політика ЄС збереження курсу санкцій щодо Росії через анексію Криму та війну на Донбасі. Доля цих санкцій буде вирішуватися в грудні цього року.

Окремо президент Європейської Ради заявив про підтримку ЄС розслідування катастрофи рейса MH17 і готовність покарати винних за неї.

ЄС поки не зважився на введення додаткових санкцій на Росію через її атаки на цивільне населення в Сирії. Однак лідери Союзу домовилися розглянути «всі можливі варіанти» проти сирійської влади і її союзників, в тому числі Росії, якщо кровопролиття в Алеппо продовжиться.

Байден розповів, через що ЄС може скасувати санкції проти РФБайден нагадав українському уряду про необхідність проведення економічних і політичних реформ, без яких Європейський Союз може переглянути санкції щодо Росії.

Прем'єр-міністр Сполученого королівства Тереза ​​Мей перед початком саміту звинуватила російських військових в «огидних звірствах» в Алеппо.

Відзначимо, що під час саміту 20-21 жовтня в столиці ЄС знаходиться і президент України Петро Порошенко. Він зустрівся з керівництвом союзу і лідерами ряду країн-членів.

Нагадаємо, відомий публіцист, блогер і колишній віце-прем'єр Росії Альфред Кох заявив, що Захід застосовує не настільки потужні санкції проти РФ, якими вони дійсно могли бути.

Як раніше повідомлялося, Франція звернеться до Міжнародного кримінального суду з проханням про початок розслідування військових злочинів, скоєних сирійською і російською арміями в Алеппо.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: