Експерт розповів, як Росія повертає Молдову в орбіту свого впливу

Читать на русском
У разі перемоги проросійського кандидата на президентських виборах в Молдові Кремль планує зробити країну федерацією, до складу якої увійде Придністров'я з широкими повноваженнями.
Проросійський кандидат в президенти Республіки Молдова Ігор Додон

Проросійський кандидат в президенти Республіки Молдова Ігор Додон заявив, що країна готова стати федерацією заради територіальної цілісності країни, це є ознакою активізації російських агентів впливу в цій республіці.

Про це у себе на сторінці в Facebook пише директор аналітичної групи Da Vinci AG Анатолій Баронін, передає «Слово і Діло».

«Кремль планує в разі перемоги проросійського кандидата здійснити політичне перевлаштування Молдови, зробити країну Федерацією, до складу якої увійде Придністров'я з «широкими повноваженнями», – пише він.

За його словами, існує висока частка ймовірності того, що даний сценарій буде реалізований, оскільки підтримка Додона складає близько 30% згідно з соціологічними опитуваннями.

«Його перемога призведе до згортання європейського курсу РМ, початку переговорів про вступ Кишинева в ЄАЕС. Реалізація плану про федералізацію Молдови з реінтеграцією ПМР призведе до втрати можливості відновити проєвропейську зовнішню політику цієї країни внаслідок радикальної зміни електорального поля», – пояснив експерт.

Свій вплив в Молдові Росія нарощує шляхом збільшення інформаційної активності. Зокрема, відновлюється тематика «румунської загрози», яка в Москві вважається мобілізаційною для проросійського електорату РМ.

«Реалізація цього плану істотно підвищує ризики для України отримати на південно-західних кордонах недружній політичний і економічний режим, а також ймовірність розгортання/посилення російської військової угруповання, орієнтованої на південь України і на Румунію», – завершив Баронін.

Порошенко запропонував Румунії «розморозити» Придністров'яПід час зустрічі з президентом Румунії Йоганнісом Порошенко запропонував спільно повернути Придністров'я до складу Молдови.

Нагадаємо, що вибори президента Молдови призначені на 30 жовтня 2016 року.

Як раніше повідомлялося, грошова допомога не сприяє повною мірою зміцненню національних державних інститутів, не дивлячись на те, що Молдова отримує від Брюсселя найбільший обсяг фінансової допомоги на душу населення серед усіх держав-сусідів на сході Євросоюзу.

У серпні цього року Міністерство закордонних справ Молдови закликало вивести російські війська і озброєння з Придністров'я.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: