Нацбанк змінив принцип підрахунку курсу гривні до інших валют

Читать на русском
НБУ з 1 листопада буде розраховувати курс гривні до інших валют і банківських металів тільки на підставі угоди між банками, а також банками і НБУ.

НБУ переглянув методологію розрахунку офіційного курсу гривні до долара США і інших валют шляхом обліку лише угод між комерційними банками, а також між банками і НБУ.

Згідно з постановою № 391, розрахунок буде включати тільки угоди між банками, а також банками і НБУ з 1 листопада, передає «Слово і Діло».

«Такий крок відповідає практиці розвинених країн, де референтні курси – аналоги нашого офіційного курсу – розраховуються на підставі міжбанківських котирувань, оскільки вони більш об'єктивно відображають вартість національної валюти по відношенню до іноземних валют», – пояснив директор департаменту відкритих ринків НБУ Сергій Пономаренко.

До сих пір офіційний курс гривні розраховувався як середньозважений курс продавців і покупців, що склався за даними Системи підтвердження угод на міжбанківському валютному ринку України.

Стара методика відображала курс по операціях між банками, банками і їх клієнтами, банками і НБУ, а також НБУ та його клієнтами.

Гонтарева планує обмежити готівкові розрахунки до 1000 євроСказано 9 листопада 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Регулятор також оновив списки валют для щоденного та щомісячного встановлення офіційного курсу гривні до іноземних валют. Зараз НБУ щодня встановлює офіційний курс гривні до 25 валют і чотирьох банківських металів. Тепер НБУ буде щодня встановлювати офіційний курс гривні до валют 30 країн-найбільших торгових партнерів України за результатами I півріччя 2016 року (в тому числі 20 валют, що входять в I групу Класифікатора), інших чотирьох валют з I групи Класифікатора, які не є валютами ключових торгових партнерів, чотирьох банківських металів.

Як раніше повідомлялося, НБУ мінімізує свою присутність на валютному ринку в міру досягнення цільового рівня золотовалютних резервів (ЗВР).

Нагадаємо, що НБУ виступає категорично проти законопроекту №5257, оскільки його реалізація може привести до скорочення незалежності центрального банку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: