НБУ проти скасування своєї незалежності, запропонованої радикалами Ляшка

Читать на русском
НБУ попросив захисту у Президента проти законопроекту під номером 5257, яким депутати ВР пропонують зменшити права і незалежність регулятора.

Національний банк України (НБУ) виступає категорично проти законопроекту №5257, оскільки його реалізація може привести до скорочення незалежності центрального банку.

Про це повідомляє прес-служба Національного банку України, передає «Слово і Діло».

«Зміни законодавства в зворотну сторону неприпустимі і несуть пряму загрозу для досягнення цінової і фінансової стабільності в державі», – повідомляється на веб-сайті Нацбанку у вівторок.

У НБУ вважають, що саме чинна редакція закону ввела визнаний в світі принцип незалежності центрального банку і створила всі необхідні умови для виконання НБУ на високому рівні його основної функції – забезпечення цінової стабільності.

Згідно з повідомленням, минулого тижня НБУ звернувся до президента України з проханням підтримати позицію центрального банку.

Законопроекту №5257 зареєстрований у Верховній Раді 10 жовтня. Ініціаторами документа виступили ряд фракцій ВР, в тому числі глава Радикальної партії Олег Ляшко, голова комітету Верховної Ради з питань фінансової політики Сергій Рибалка, Віктор Галасюк (обидва – Радикальна партія), співавторами стали Максим Поляков («Народний фронт»), Леонід Козаченко і Михайло Довбенко (обидва – партія «Блок Петра Порошенка»), Олег Лаврик (партія «Самопоміч»). Прийнявши закон, розробники розраховують забезпечити «прозорість діяльності НБУ і підвищення його відповідальності перед суспільством».

У НБУ вважають, що пропонованими змінами заплановано позбавлення Нацбанку інституційної, політичної та фінансової незалежності.

У повідомленні також зазначається, що штучний контроль обмінного курсу гривні, пропоноване ініціаторами законопроекту, призведе до накопичення макроекономічних дисбалансів, які, врешті-решт, спричинять за собою різке зростання інфляції і погіршення добробуту населення.

Як раніше повідомлялося, розмір заборгованості комерційних банків перед НБУ за наданими кредитами рефінансування незначно знизився у вересні – на 290 млн грн, або на 0,4%, – до 81,043 млрд грн.

Нагадаємо, що 13 жовтня НБУ видав чотирьом банкам 1,5 млрд грн за підсумками чергового тендеру з рефінансування.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: