Китайський юань стане резервною валютою МВФ, посунувши євро

Читать на русском
Вперше в історії МВФ до ексклюзивного клуба прийняли принципово нового члена – Китайську народну республіку.

З 1 жовтня 2016 року в світі будуть офіційно діяти вже не чотири, як останні півтора десятиліття, а п'ять резервних валют – до американської, європейської, британської та японської валют долучиться китайський юань.

Таке рішення ухвалила рада директорів Міжнародного валютного фонду ще 30 листопада 2015 року, передає «Слово і Діло» з посиланням на Deutsche Welle.

МВФ ухвалив рішення про те, що через десять місяців потрібно включити грошову одиницю КНР юань до своєї валютної корзини. Вона була створена в 1969 році для визначення курсу умовної безготівковій платіжної одиниці – спеціальних прав запозичення.

У 2000 році, після введення в безготівковий обіг європейської грошової одиниці, марка і франк поступилися місцем євро. І ось тепер вперше в історії МВФ до ексклюзивного клуба прийняли принципово нового члена.

Україна домовилась обслуговувати авіадвигуни в КитаїДержавне підприємство «Івченко-Прогрес» уклало контракт із китайським замовником щодо оцінки технічного стану цивільних авіаційних двигунів і подальшого збільшення ресурсних показників.

При цьому юань відразу ж посів третє за значенням місце, отримавши частку майже в 11%. Долар залишився на рівні приблизно в 40%, а ось частка євро знизилася з 37% до 31%.

Колишній віце-президент Інституту світової економіки в Кілі (IfW) професор Рольф Лангхаммер (Rolf Langhammer) вважає такий розклад цілком виправданим: «Значення євро в міжнародних розрахунках скорочується, оскільки він уже не так домінує в міжнародній торгівлі».

Як повідомлялося раніше, США та Китай, на які припадає майже 40% викидів вуглекислого газу в світі, ратифікували Паризьку хартію з боротьби зі зміною клімату.

Нагадаємо, що Україна та Китай готують «економічну» дорожню карту.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: