Одеса не стала для Саакашвілі плацдармом для повернення до великої політики в Грузії – експерт

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

Партія Саакашвілі вдруге поспіль зазнала поразки на парламентських виборах. Політичний вплив екс-президента в Грузії тане, а в Україні він так і не набрав політичної ваги.

Таку думку в ексклюзивному матеріалі «Політ у нікуд спеціально для «Слова і Діла» висловив політичний експерт Олександр Радчук.

«У 2012 році ЄНР також посів друге місце, проте ще не з таким провальним результатом: соратники екс-президента Грузії отримали 40,3% підтримки виборців, а це 33 місця за партійними списками. Більше того, за мажоритарними округами вдалося отримати другий результат та отримати ще 34 мандати. Таким чином, ЄНР отримав другу за чисельністю фракцію в 67 депутатів, тоді як правляча партія «Грузинська мрія» – 83 мандати», – розмірковує експерт.

Результат ЄНР та розрив із фаворитом перегонів більш ніж удвічі свідчить про непопулярність партії Саакашвілі в Грузії. З такими вихідними даними навіть спроби захистити результат, як правило, є марними.

Можливо, як і 4 роки тому, додав він, мажоритарна складова може врятувати ситуацію.

«Саме завдяки змішаній системі виборів шанси на перемогу в представників ЄНР ще залишаються», – зауважив Радчук.

Втім, на думку експертів, суттєво перевершити партійний результат навряд чи вдасться.

«Партія Саакашвілі в Грузії не зуміла мобілізувати свого виборця та запропонувати оригінальне позиціонування – новий шлях розвитку Грузії.

Діяльність Саакашвілі в Україні стала певним розчаруванням як для українських громадян, так і в Грузії.

До того ж, сам Саакашвілі зараз опинився в незручному становищі, оскільки спочатку заявляв про бажання повернутися до Грузії, а вже згодом – що не залишить Україну.

«Нинішня посада голови Одеської ОДА для Саакашвілі не додає жодних майбутніх політичних перспектив ані в рамках української політики, ані в разі повернення в Грузію, що також стає малоймовірним. Як далі рухатися Саакашвілі в нинішніх політичних реаліях, не зовсім зрозуміло. Адже в Україні він так і не здобув суттєвої підтримки серед громадян, тоді як у Грузії його вплив дедалі слабшає», – проаналізував Олександр Радчук.

Як відомо, за результатами виборів соратники Саакашвілі програли правлячій партії «Грузинська мрія – демократична Грузія.

Детальніше читайте в матеріалі: «Політ у нікуд.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: