Кредити на окупованих територіях і в Криму визнають безнадійними

Читать на русском
Зараз банки не можуть списати безнадійну заборгованість позичальників, зареєстрованих на окупованих територіях, що вкрай обтяжує баланси банків, змушуючи формувати під них додаткові резерви.

Власники українських банків, що мали бізнес у Криму до анексії та на території зони АТО, попросили міністра фінансів Олександра Данилюка підтримати їхню ініціативу щодо перегляду оподаткування безнадійних кредитів на тимчасово окупованих територіях.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на Financiаl Club.

Причина такого прохання проста – банки не можуть списати безнадійну заборгованість позичальників, зареєстрованих на окупованих територіях, оскільки це не передбачено чинним Податковим кодексом. Це вкрай обтяжує баланси банків, змушуючи формувати під них додаткові резерви.

«Через це тривалий час банки не можуть очистити баланси від негативно класифікованих активів, що погіршує якість їхніх кредитних портфелів. Як наслідок, банки змушені платити податок на операції, за якими фактично зазнали збитків», – заявили в Незалежній асоціації банків.

Пропонується прописати додатковий критерій визнання заборгованості безнадійною. Таким буде визнаватися сума боргу за кредитом, у тому числі відсотки, за якою прострочення погашення боргу перевищує 360 днів.

«Це дасть можливість списати проблемні кредити, не сплачуючи податків. Зараз банки не можуть навіть поїхати в ці зони, щоб зробити інвентаризацію боргів. А в багатьох їхніх відділеннях у «ДНР» і «ЛНР» вже розташовані офіси самопроголошених республік», – говорить виконавчий директор Незалежної асоціації банків Олена Коробкова.

Як повідомлялося раніше, за підсумками семи місяців 2016 року збитки банківської системи України скоротилися більш ніж утричі й склали 9,3 млрд грн.

Водночас НБУ спростив процедуру визнання банків проблемними.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: