Газ із Європи для України подорожчав на 25%

Читать на русском

Подорожчання газу для України на 25 відсотків пов'язане зі зростанням його ціни на основних європейських газових хабах.

Спотові ціни на природний газ на європейських біржових майданчиках (хабах) за період з 12-13 вересня підвищилися на 20-25% – до $160-166 за тисячу кубічних метрів.

Про це свідчать дані біржових торгів, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «ЛІГАБізнесІнформ».

Середня спотова ціна (на умовах день у день) на голландському хабі TTF зросла на 23% з мінімальних значень цього місяця й станом на ранок 23 вересня становила близько $159 за тис. куб. м.

На німецькому хабі NCG природний газ подорожчав майже на 25%. Так, 12 вересня ціна коливалася на рівні $129-130 за тис. куб. м. Але вже 23 вересня на початку торгів ресурс продавався по $160-161 за тис. куб. м.

На найближчому до України майданчику CEGH (Австрія) спотовий газ коштує зараз $165-166 за тис. куб. м, тоді як тиждень тому котирування не перевищували $145 за тис. куб. м. Зростання ціни в середньому склало 15,7%.

Таким чином, з урахуванням витрат на транспорт і маржі продавців, ціна газу на кордоні України з ЄС може підвищитися мінімум до $185-195 за тис. куб. м залежно від умов контрактів.

Насалик розповів, як скорочуватиме споживання газуІгор Насалик озвучив низку заходів, запланованих Міністерством енергетики та вугілля України, які спрямовані на скорочення споживання природного газу та вугілля.

Раніше глава «Нафтогазу України» Андрій Коболєв попереджав, що тарифи на газ можуть зменшитися лише в тому разі, якщо знизиться ціна природного газу на глобальному ринку.

Нагадаємо, що 27 квітня Кабмін встановив єдину ціну на природний газ для населення в розмірі 6 тис. 879 грн за тис. куб. м.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: