Підвищення тарифів: як тепер українці платитимуть за газ?

Читать на русском
Святослав Павлюкспеціаліст з енергозбереження "РПР"

Другий і третій енергопакети ЄС передбачали запровадження рівного доступу транспортних мереж для всіх компаній.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів фахівець з енергозбереження «Реанімаційного пакета реформ» Святослав Павлюк, аналізуючи інформацію про те, що з 1 квітня ціну на газ для населення можуть підвищити в 1,5 рази.

«Фактично відбувається розподіл самого постачання та газового бізнесу на постачання газу та доставку. Доставка стає окремим бізнесом. Для уникнення маніпуляцій і монополій в ЄС ухвалена політика, коли одна компанія не може володіти і транспортуванням, і поставкою. Вони мають бути розділені юридично та за бухгалтерією», – розповідає експерт.

На його думку, це правильний процес, оскільки зростає конкуренція між постачальниками.

«Технічно, скоріш за все, будемо платити за газ, а вже безпосередньо на рівні платежу він буде розноситися частинами за газ і за транспортування», – пояснив він.

Чергове підвищення: що потрібно знати про нові правила розрахунку за газКвітневе підвищення ціни на природний газ супроводжується введенням абонентської плати за використання газових комунікацій.

«Якась частка ціни за газ мала би бути знята, тобто це не додатковий платіж. Важливо, яка сума буде встановлюватися за транспортування й наскільки вона є обґрунтованою», – зауважив Павлюк.

За його словами, тарифи ніколи не були інструментом соціальної політики, а є частиною економіки. Якщо не вистачає грошей, то має бути налагоджена система субсидій.

Головна проблема, на його думку, не в тарифах, а в нашому високому споживанні. Ми споживаємо дуже багато теплової енергії. Нам потрібно скоротити не стільки ціну, тому що ми її все одно не скоротимо, а обсяги споживання цього газу.

«Наші будинки «з'їдають» на сьогоднішній день утричі більше тепла, ніж у середньому в ЄС. З цим треба боротися, бо в цьому корінь проблеми», – проаналізував Святослав Павлюк.

На початку березня 2015 року відбулося підвищення тарифів на газ для населення. Зокрема, для тих, у кого немає лічильників, вартість одного кубометру газу збільшилася в 3,3 рази – до 7188 грн за 1 тис. куб. м.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: