«Нафтогаз» розбрату – компанія переходить у відомство Кабміну

Читать на русском
Передача Нафтогазу у відомство Кабміну дозволить провести поділ компанії в атмосфері публічності.

Кабінет міністрів передав НАК «Нафтогаз України» зі сфери управління Міністерства економічного розвитку і торгівлі в своє безпосереднє управління.

Відповідне рішення Кабмін ухвалив на засіданні в четвер, передає «Слово і Діло».

«Тому рівень управління Кабінетом міністрів лише прискорить цей процес (поділ компанії й публічність навколо управління підприємствами НАК – Ред.)», – підкреслив прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

Як повідомлялося раніше, в середині вересня виник конфлікт навколо дочірньої компанії НАК – «Укртрансгазу». МЕРТ, не повідомивши керівництву НАК, наказом від 7 вересня оновило статут компанії, перебравши на себе функції з управління ПАТ «Укртрансгаз» у частині зміни правління й наглядової ради УТГ, а також затвердження його фінплану та інвестпрограми, тоді як раніше це входило в компетенцію правління «Нафтогазу».

Кабмін виводить українську ГТС зі складу «Нафтогазу»Кабінет міністрів має намір до вересня виділити зі структури НАК «Нафтогаз України» самостійного оператора газотранспортної системи (ГТС) країни.

Своєю чергою, в «Нафтогазі України» заявили, що така зміна статуту поставила під загрозу укладення НАК кредитної угоди із залученням СБ на суму $500 млн і є порушенням умов за кредитною угодою з ЄБРР.

Пізніше МЕРТ скасувало своє рішення про перепідпорядкування «Укртрансгазу», а на нараді під керівництвом прем'єр-міністра Володимира Гройсмана було ухвалено рішення про створення робочої групи з напрацювання конкретних кроків із розділення (unbundling) «Нафтогазу» й подальшої передачі управління держхолдингом від МЕРТ Кабінету міністрів як колегіальному органу.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: