ЄБРР не підтримує передачу «Укртрансгазу» у відомство МЕРТ

Читать на русском
Предача української ГТС у відомство МЕРТ ставить під загрозу укладення Нафтогазом кредитної угоди із залученням Світового банку на суму 500 млн дол. і є порушенням умов за кредитною угодою з ЄБРР.

Інформація про передачу ПАТ «Укртрансгаз», яке управляє укрїнською газотранспортною системою, в управління Міністерства економічного розвитку від НАК «Нафтогаз України» є дуже серйозним приводом для занепокоєння.

Про це розповів старший радник Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) Антон Усов, передає «Слово і Діло» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

«Ми очікуємо, що наші партнери будуть повністю виконувати свої зобов'язання щодо корпоративної реструктуризації НАК «Нафтогаз України», узгоджені раніше. Якщо наші побоювання підтвердяться, то це дуже серйозна подія», – зазначив він.

Як повідомлялося раніше, МЕРТ, не повідомивши керівництву НАК, своїм наказом від 7 вересня оновило статут «Нафтогазу», перебравши на себе функції з управління «Укртрансгазом», тоді як раніше це входило до компетенції правління «Нафтогазу». До п. 48 статуту НАК внесено зміну, згідно з якою повноваження загальних зборів акціонерів розширені правом зміни правління й наглядової ради УТГ, внесенням змін до статуту оператора ГТС, а також затвердженням його фінплану та інвестпрограми.

У Львові розповіли, як будуть з'єднувати ГТС України та ПольщіУ Львівській обласній державній адміністрації відбулася нарада «Будівництво магістрального газопроводу-інтерконнектора «Дроздовичі-Більче-Волиця».

Прес-служба НАК повідомляла, що така зміна статуту поставила під загрозу укладення «Нафтогазом» кредитної угоди із залученням Світового банку на суму $500 млн і є порушенням умов за кредитною угодою з ЄБРР і потенційним дефолтом за заборгованістю, гарантованою державою.

Нагадаємо, міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко заявив, що за 3-5 років країні вдасться зменшити використання газу вдвічі.

Раніше повідомлялося, що Кабінет міністрів готується виділити зі структури НАК «Нафтогаз України» самостійного оператора газотранспортної системи країни.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: