Експерт оцінив скандал навколо виведення «Укртрансгазу» з-під управління «Нафтогазу»

Читать на русском
Михайло Гончарексперт з питань енергетики

Рішення Мінекономрозвитку було неадекватним, але нагнітати істерику «Нафтогазу» також не варто.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт із питань енергетики, президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар, аналізуючи ситуацію навколо «Нафтогазу» та рішення МЕРТ призупинити зміни в статуті компанії, за яким «Укртрансгаз» переходив під контроль Міністерства.

«Не потрібно було робити з цього катастрофу та вносити напруженість не лише споживачам, але й зарубіжним партнерам. У цьому сенсі думати потрібно всім – і «Нафтогазу» і Мінекономрозвитку. Це результат головотяпства. Ніхто не говорив, що все буде ідеально. В країнах ЄС реформування також проходили складно, але істерії не потрібно», - констатував Гончар.

«Найважливіше, що мало бути збережено в неправильному рішенні Мінекономрозвитку, – це те, що жодного поділу «Укртрансгазу» на труби та газосховища бути не має. На цьому етапі цього не потрібно робити. Особливо, перед входом до опалювального сезону», – пояснив він.

На його думку, такого роду реформа нафтогазового сектора мала бути на контролі у прем'єра. Начебто керувалися благими намірами, коли вивели «Нафтогаз» з-під управління Міненерго й передали до Мінекономіки, але краще не стало.

«З огляду на важливість «Нафтогазу» для України, прем'єр має розставити пріоритети, що він особисто контролюватиме, а не спихати все за ієрархією. Ця ситуація є ще й результатом фрагментації влади», – проаналізував Михайло Гончар.

Як відомо, 7 вересня Мінекономрозвитку і торгівлі вивело з-під контролю НАК «Нафтогаз України» здійснення закупівель ВАТ «Укртрансгаз», не повідомивши керівництву «Нафтогазу».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: