Проблеми з «Нафтогазом» і холодна зима: до чого готуватися? Експерти

Читать на русском
Володимир Омельченкодиректор енергетичних програм

Це досить раціональна заява, але якщо проблем не додадуть штучно, зриву опалювального сезону не буде.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт Центру Разумкова з питань енергетики Володимир Омельченко, аналізуючи заяву прес-служби НАК «Нафтогаз» про те, що підготовка до опалювального сезону та поточна діяльність компанії опинилася під загрозою через некомплектність правління.

«Той факт, що усуваються ключові члени правління НАК «Нафтогазу», може негативно вплинути на ситуацію на ринку. Ситуація не критична, але це штучно створені труднощі для компанії», – констатував Омельченко.

За його словами, ми відстаємо від графіка закачування минулого року, але з огляду на зниження споживання газу в Україні, «Нафтогаз» зможе закачати близько 15 млрд куб. м газу, чого, в принципі, достатньо.

Деякі проблеми існують, але немає жодних передумов для кризи в роботі «Нафтогазу», якщо тільки вони не будуть створені штучно.

Водночас член ради директорів компанії «XXI Століття» Олег Салмін підкреслив, що питання забезпечення опалювального сезону вирішується на більш високому рівні, ніж просто членами правління, й такі глобальні речі – контракти з РФ, збір грошей, платежі – тим паче.

«Щодо некомплектності правління, то в першу чергу Кабмін має контролювати питання й призначити людей. Вересень-жовтень для нас найскладніший період. Зрозуміло, що зав'язана політика, але питання глобальне», – зазначив фахівець.

НАК «Нафтогаз» уже протягом кількох років живе в стані критичності.

«Інша річ, що раніше «Нафтогаз» був підпорядкований Міністерству палива та енергетики, а зараз їх перепідпорядкували Мінекономіки. Яку допомогу він може отримати від цього відомства, зрозуміти складно. Це різні профілі. Але не лише «Нафтогаз» відповідає за опалювальний сезон. Зараз усе в руках Кабміну, який має ухвалювати рішення і щодо призначень, і щодо стратегічних завдань», – проаналізував Олег Салмін.

Додамо, в НАК «Нафтогаз» заявили, що відсторонення Сергія Переломи з посади створює загрозу дієздатності правління.

Нагадаємо, раніше за рішенням Апеляційного суду Києва він був відсторонений від посади першого заступника Андрія Коболєва.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: