Чому домовленості ЄС із Туреччиною щодо безвізового режиму небезпечні для України?

Читать на русском
Марія Золкінаполітичний аналітик

Не варто пов'язувати те, що відбувається, з відносинами з Анкарою, але побічно наслідки можуть бути.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіла політичний аналітик Марія Золкіна, аналізуючи інформацію про те, що Туреччина та ЄС можуть вирішити розбіжності щодо безвізового режиму.

«Безвіз для Туреччини – це окремий діалог, в якому більше політики. Безвіз для них є результатом політичної угоди щодо мігрантів. Це було політичне рішення, яке частково обходило 5 зобов'язань. Наш план дій закритий. У випадку з Туреччиною – заплющили очі», – розповідає Золкіна.

За її словами, ситуація та домовленості з Туреччиною матимуть вплив на Україну наступним чином: ЄС стурбований міграційною кризою та не готовий вживати жорстких заходів, тому зараз шукає шляхи переформатування вже запровадженого безвізового режиму.

«В цьому небезпека, оскільки ЄС може з тією країною, де він уже є або якій щойно наданий безвіз, «заморозити» його. Це складна процедура, але ЄС шукає механізм, щоб у будь-який момент, формально маючи для цього підстави, звісно, які теж пропишуть, призупинити безвіз», – констатувала аналітик.

«Нинішній скандал з е-декларуванням міг би, наприклад, стати підставою, щоб сказати, що Україна поверхнево виконала вимоги, й призупинити безвіз», – зазначила вона.

Експерт пояснив, чому Анкара та ЄС не вирішать питання безвізового режимуЕксперт-міжнародник прокоментував заяву єврокомісара про те, що вступ Туреччини до Євросоюзу можливий лише після відставки Ердогана.

Але на сьогодні механізм ще не спрощений, ідуть дискусії. Це пов'язано з Туреччиною та її спробами шантажувати ЄС.

Друга небезпека, на її думку, – створення єдиної бази туристів.

«Якщо обов'язковою буде реєстрація перед кожним заїздом у шенгенську зону й сплата в 14 доларів, то це нівелює позитивні сторони безвізу. Для тих, хто виїжджає часто, заплатити 14 евро буде дорожче, ніж заплатити одного разу 30 євро за візу, яка видається на рік, два або п'ять», – проаналізувала ситуацію Марія Золкіна.

Додамо, раніше Анкара заявила, що вважає прийнятним відтермінування візової лібералізації до листопада або грудня, але має намір добитися переходу на безвізовий режим «не пізніше кінця року».

Як відомо, український уряд впевнений у позитивному вирішенні ЄС щодо безвізового режиму для України вже до жовтня 2016 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: