Експерт пояснив, чому Анкара та ЄС не вирішать питання безвізового режиму

Читать на русском
Ілля Заводовськийполітолог - міжнародник

Якщо згадати, з якою риторикою Ердоган йшов на президентські вибори, то одна з його тез була про те, що Захід намагається позбавити Туреччину самобутності.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт-міжнародник Ілля Заводовський, аналізуючи заяву єврокомісара про те, що вступ Туреччини до ЄС можливий лише після відставки Ердогана.

«Ердоган виступає євроскептиком і є ісламістським фундаменталістом. В ЄС розуміють, що діалог із таким політиком вести вкрай важко через те, що відносини з ЄС, чи то ринкові, чи то візові, вимагають лібералізації. Цього не можуть собі дозволити такі авторитарні політики, як Ердоган», – пояснює Заводовський.

Зараз, на його думку, відносини будуть заморожувати.

Ердоган висунув Сполученим Штатам ультиматумЕрдоган висунув США ультиматум, в якому вимагає видати Фетуллаха Ґюлена, який підозрюється в організації військового перевороту в Туреччині

«Туреччина – ісламська країна. Президентство Ердогана має велике значення на шальках терезів порівняно з безвізом», – зазначив він.

З іншого боку, за його словами, всередині самої Туреччини існує велика дискусія щодо фундаменталізму.

«Є історична традиція, що армія завжди на порозі світськості країни. Є ті, хто може перевищити чашу терезів із тим, що Ердоган не стане наступним президентом, але й це питання вторинне, не вирішальне», – проаналізував Ілля Заводовський.

Як відомо, раніше Реджеп Ердоган заявив, що Євросоюз – це далеко не весь світ, а лише 28 країн, і порадив ЄС не втручатися у внутрішню політику безпеки Туреччини.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: