Паралімпійські ігри: історія виступів України

Читать на русском

7 вересня в бразильському Ріо-де-Жанейро відбудеться церемонія відкриття XV Літніх Паралімпійських ігор. Для України ця Літня Паралімпіада – вже шоста в її незалежній історії, також спортсмени з нашої країни взяли участь у п’яти Зимових Паралімпійських іграх. У Ріо-де-Жанейро захищати кольори нашої держави будуть 172 спортсмена в 15 видах спорту, що є найбільшим представництвом України на Паралімпійських іграх.

Найчисленнішою групою будуть плавці – 46 спортсменів, – а також легкоатлети – 29. Супроводжувати збірну будуть 87 тренерів, лікарів та членів штабу. За всю історію паралімпіад українські спортсмени завоювали 348 медалей, при чому володарями цих нагород стали 93 спортсмена.

Найкращим результатом збірної на Літніх олімпійських іграх стало 4-те загальнокомандне місце і 3-тє – на Зимових Паралімпійських іграх. Найбільш титулованими українськими паралімпійцями є плавець Максим Веракса, лижниця й біатлоністка Олена Юрковська та лижниця Юлія Батенкова-Бауман.

Винагороди, встановлені переможцям та призерам Паралімпійських ігор у Ріо-де-Жанейро, становлять 40тис. дол. за «золото», 26 тис. дол. за «срібло» й 18 тис. дол. – за «бронзу».

Нагадаємо, на Олімпійських іграх у Ріо збірна України здобула 2 золотих, 5 срібних та 4 бронзових нагороди. Нещодавно міський голова Києва Віталій Кличко заявив про намір виділити земельні ділянки та квартири всім призерам Олімпійських ігор.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: