Квартири, гроші та земля: як політики обіцяють віддячити українським олімпійцям?

Читать на русском
Українські спортсмени завоювали в Ріо-де-Жанейро 11 нагород, за які політики на Батьківщині обіцяли щедро їх винагородити. Слово і Діло цікавиться, чи дотримають вони слова.
Олег ВерняєвФото: МОК

На Олімпійських іграх у Ріо-де-Жанейро збірна України хоч і виступила не найкращим чином, проте змогла завоювати 11 медалей, 2 з яких – золоті. Крім призових, передбачених державою, матеріально віддячити спортсменам обіцяли й політики. Так, міський голова Києва Віталій Кличко у вівторок пообіцяв спортсменам-киянам, що вибороли медалі на Олімпійських іграх у Бразилії, а також їхнім тренерам квартири, земельні ділянки та грошові премії.

Мер повідомив, що ухвалено рішення про виділення однокімнатних квартир гімнастці Ганні Різатдіновій, фехтувальниці Олені Вороніній і тренеру гімнаста Ігоря Радівілова Вячеславу Лаврухіну. Олімпійський чемпіон зі спортивної гімнастики Олег Верняєв, борець Жан Беленюк і п’ятиборець Павло Тимощенко отримають по земельній ділянці. Ще одному тренеру, наставнику Беленюка Артуру Дзігасову, столична влада обіцяє подарувати двокімнатну квартиру.

Заохочувати спортсменів до нових успіхів обіцяють не лише в Києві. Так, голова Волинської ОДА Володимир Гунчик пообіцяв винагородити місцевих спортсменів за здобуті медалі. Те ж саме заявив і рівненський губернатор Олександр Муляренко, причому винагородою за медаль мала б стати квартира. Однак серед призерів XXXI Олімпійських ігор, на жаль, не було представників цих регіонів. Сподіваємося, заощаджені кошти можновладці пустять на те, щоб виправити цю ситуацію в найближчому майбутньому.

А от хто зміг виконати свою обіцянку перед спортсменами, то це колишній миколаївський обласний голова. Вадим Меріков, який сам є колишнім професійним кікбоксером, іще в червні минулого року пообіцяв виділити 2 млн грн на розвиток олімпійських видів спорту, що й було зроблено протягом місяця: був закуплений інвентар для підготовки миколаївських спортсменів до Олімпіади.

Як відомо, володарка срібної та бронзової нагород із фехтування на шаблях Ольга Харлан є представницею Миколаївщини.

Так само виконав обіцянку щодо фінансування підготовки спортсменів до Олімпійських ігор колега Мерікова із Закарпаття Геннадій Москаль. Там за державний кошт готувався до змагань фехтувальник Анатолій Герей (у складі збірної посів 4-те місце на Іграх), а також були проведені оздоровчі збори для українських олімпійців.

Як уже писало «Слово і Діло», Міністерство спорту наприкінці минулого тижня виплатило обіцяні преміальні призерам Олімпіади в Ріо-де-Жанейро. Чекатимуть винагороди й українських паралімпійців, що вже вирушили на змагання до Ріо. Їм міністр спорту Ігор Жданов пообіцяв виплатити по 40 тис. дол. за «золото», 26 тис. дол. – за «срібло» та 18 тис. дол. – за «бронзу».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: