«Зимовий пакет»: хто має стати посередником у газовій війні РФ та України?

Читать на русском
Олександр Гудимаполітичний діяч

У РФ розраховують, що більше вони будуть робити на інформаційному полі проти України як ненадійного партнера, то скоріше переконають європейців будувати «Північний потік».

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів екс-міністр палива та енергетики Олександр Гудима, аналізуючи заяву прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана про те, що Київ готовий підписати «зимовий пакет» з РФ.

«Ми стаємо часткою світової енергетичної політики. Умовно кажучи, якщо купуємо газ на кордоні Україна-Словачина по $150, то слід відмінусувати ціну транзиту, й зрозуміло, що ціна з РФ однозначно має бути меншою», – зауважив спеціаліст.

«Рік без російського газу багато чому навчив Україну, ЄС, але не РФ», – підкреслив він.

Газове питання: експерт розповів, на чому не можуть сторгуватися РФ та УкраїнаЕксперт проаналізував інформацію про те, що Єврокомісія має намір перезапустити тристоронній формат переговорів щодо газу з Україною та РФ.

На його переконання, заява логічна. Ми можемо брати газ, але за ринковими цінами. Якщо ні, то будемо обходитись європейським, і всю відповідальність за таку недолугу політику нестиме РФ.

«Розмови тривають давно. Очевидно, що найкращим варіантом було б, якби Єврокомісія сама купувала газ на кордоні Україна-Росія та транзитувала його до Євросоюзу. На це не йде РФ, тому що не хоче випускати Україну зі своєї орбіти впливу, хоча цього впливу ніхто вже не бачить більше року», – вважає Олександр Гудима.

Додамо, що вчора в Єврокомісії повідомили про намір відновити газові переговори в тристоронньому форматі. Як відомо, РФ із липня не погоджується на участь у переговорах.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: