Газове питання: експерт розповів, на чому не можуть сторгуватися РФ та Україна

Читать на русском
Сергій Дяченкоенергетичний експерт

Переговори з «Газпромом» – це частина політики, яка зараз є нестабільною щодо України.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів провідний експерт з енергетичних програм Сергій Дяченко, аналізуючи інформацію про те, що Єврокомісія має намір перезапустити тристоронній формат переговорів щодо газу з Україною та РФ.

«Каменем спотикання є два питання – ціна газу та постачання в зону АТО, оскільки Україна відмовляється платити за той газ, який поставляється», – констатував експерт.

Ціна газу з ЄС продовжує бути нижчою за пропозиції «Газпрому» – «Нафтогаз»Ціна природного газу від контрагентів з Європи на західному кордоні України з урахуванням вартості доставки до точок входу до української ГТС є нижчою за ціну російського газу, який передбачений чинним контрактом із ВАТ «Газпром» на третій квартал поточного року.

За його словами, ціни Україні запропоновані вищі, ніж європейцям, для яких і транспортні витрати є вищими.

«Виходить, що ми беремо газ в Європі, який транспортований туди й назад дешевше, ніж нам пропонує «Газпром». У цьому немає логіки. Це частина політики тиску на Україну», – вважає Дяченко.

Безумовно, додав експерт, є нестача й потрібно докуповувати газ, але й «Газпром» втратив на ринку, тому РФ також зацікавлена в стабільному транзиті.

Нагадаємо, в Міненерго РФ раніше заявили, що не готові до відновлення переговорів з Україною.

Тим часом Україна відновила поставки газу з Польщі та збільшила імпорт зі Словаччини.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: