Російський суд відмовив українцю Костенку в пом'якшенні покарання

Читать на русском
На думку адвоката політв'язня, причина відмови в тому, що Костенко не йде на контакт із ФСБ.

Російський суд 19 серпня відмовив українському політв'язню Олександру Костенку в заміні покарання у вигляді позбавлення волі на більш м'яке.

Про це написав у Facebook адвокат Костенка Дмитро Сотников, передає «Слово і Діло».

За словами Сотникова, причина відмови не пов'язана із законом.

«Згідно з роз'ясненнями Верховного суду РФ, перелік підстав для відмови є вичерпним і до нього не належить перебування на спеціальному обліку. Але, незважаючи на те, що характеристики були виключно позитивними, Костенко все ж не замінили покарання через спеціальний облік «схильний до втечі», – повідомив адвокат.

Він зазначив, що захист українця оскаржить таке рішення суду.

«На нашу думку, приводом для відмов у ст. 79, 80 КК РФ є те, що Костенко не йде на контакт з органами ФСБ, чого вони дуже сильно від нього домагаються», – відзначив Сотников.

Також він прокоментував повідомлення колишнього політв'язня Геннадія Афанасьєва про те, що Костенко може втратити зламану працівниками ФСБ руку. Сотников сказав, що не може ані підтвердити, ані спростувати цю інформацію. Згідно з офіційними довідками, політв'язень потребує протезування ліктьового суглоба.

Нагадаємо, раніше Сотников оприлюднив підтвердження інформації про катування Костенка. Під час затримання працівники ФСБ зламали йому руку.

Нагадаємо, 5 лютого 2015 року Костенка викрали біля дверей власного під'їзду в Сімферополі невідомі люди, які виявилися працівниками ФСБ. Пізніше вони сказали, що це було не викрадення, а затримання. Наступного дня оперативники ФСБ змусили його написати явку з повинною із зізнанням, що він, перебуваючи в Києві на Майдані, 18 лютого 2014 року нібито кинув у співробітника «Беркута» камінь. За цим звинуваченням Костенко був засуджений на 4 роки 2 місяці, апеляція врахувала наявність малолітньої дитини та скоротила термін до 3 років 11 місяців, а після касації термін скорочений до 3 років 6 місяців.

14 квітня Кірово-Чепецький районний суд Кіровської області Росії відмовив в умовно-достроковому звільненні Костенка.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: