В Україні протягом п'яти років підробляли результати ЗНО – ГПУ

Читать на русском
Близько 2000 осіб, переважно дітей глав держорганів, нардепів та їхніх помічників, п'ять років підробляли результати ЗНО для вступу до ВНЗ.

ГПУ направила до суду обвинувальний акт щодо екс-директора Українського центру оцінювання якості освіти Ігоря Лікарчука, двох його заступників та ще чотирьох осіб.

Про це повідомляє прес-служба ГПУ, передає «Слово і Діло».

«27 липня 2016 року направлений до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні за обвинуваченням директора Українського центру оцінювання якості освіти, двох його заступників та ще чотирьох осіб у несанкціонованій зміні результатів зовнішнього незалежного оцінювання, присвоєнні та легалізації коштів Державного бюджету України та Американських рад із міжнародної освіти», – йдеться в повідомленні.

Відзначимо, що завищення результатів ЗНО надало незаконні переваги в доступі до вищої освіти сотням абітурієнтів, переважно дітям керівників органів державної влади вищого рівня, правоохоронних органів, працівників системи освіти, народних депутатів України та їхніх помічників, і обмежило можливість отримання освіти талановитою молоддю, яка мала на це законне право.

«У 2014-2015 роках слідством встановлено завищення результатів ЗНО понад 200 осіб, а всього з 2008 року – близько 2 тисяч», – підкреслюють у ГПУ.

Також відомо, що з вишів вже відраховані 26 студентів, які представили недостовірні дані про результати ЗНО, відповідні документи направлені до вищих навчальних закладів ще щодо 174 осіб.

Відзначається, що з метою прикриття незаконного втручання в систему керівництво УЦОЯО навмисно не забезпечило створення комплексної системи захисту інформації та публічно заперечувало можливість втручання в результати ЗНО.

При цьому під час досудового розслідування встановлено непричетність до завищення результатів оцінювання посадових осіб Донецького, Львівського, Дніпропетровського та Херсонського регіональних центрів оцінювання якості освіти, більшості працівників УЦОЯО. Майже всі протиправні дії здійснювалися керівництвом Центру, підкреслили в Генпрокуратурі.

Наразі завершено досудове розслідування за фактами створення злочинної організації, присвоєння та легалізації нею бюджетних коштів у сумі понад 4 млн гривень, завищення результатів ЗНО в 2014-2015 роках.

Нагадаємо, що Міністерство фінансів України запропонувало Міносвіти скасувати стипендії для студентів із наступного року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: