Союз диктаторів: Ердоган починає шлях, який давно пройшов Путін — експерт

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог

У Путіна та Ердогана є загальні нахили в бажанні зміцнити свою особисту владу. Це їх і об'єднує. Просто Путін пройшов цей шлях давно, а Ердоган — тільки починає.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов, аналізуючи заяву Ердогана, що переговори з Путіним відкриють нову сторінку в їх відносинах і назвав президента РФ «другом Володимиром».

«Зараз безумовно Ердоган своїми діями відкрито протиставляє себе Заходу. Якщо США ставлять питання про те, що Туреччина продовжує рухатися по такому шляху — її перебування в НАТО неможливо і це говорить, що проблема стає серйозною. При цьому, потрібно розуміти, що Туреччина — друга країна за військовим потенціалом в НАТО. Це армія, яка прикриває південний фланг», - міркує Леонов.

На його погляд, ситуація зайшла далеко й для Ердогана, Путін зараз природно союзник.

«Питання в тому, що якщо Ердоган продовжить таку тактику, то це загрожує для самої Туреччини серйозними потрясіннями, тому що економіка Туреччини орієнтована насамперед на Європу, а не на РФ», - додав він.

Європа отримала те, за що боролась: Ердоган – демократично обраний диктаторВійськовий історик проаналізував імовірність та наслідки повернення смертної кари в Туреччині в зв'язку зі змінами до Конституції.

Якщо Путіну пощастило, в тому сенсі, що коли він став Президентом ціни на нафту були стабільні, то Ердоган дійсно провів ряд реформ, щоб підняти економіку.

«Якщо почнеться відкат, то і у Ердогана розпочнуться проблеми. Тому, він змушений буде узгоджувати свої кроки», - переконаний політолог.

Безумовно, зазначив експерт, зараз і Путін, і Ердоган відчувають необхідність один в одному, незважаючи на те, що ще кілька місяців тому були мало не особистими ворогами.

«В черговий раз підтверджує є істину, що в політиці немає друзів, а є тільки інтереси», - резюмував Олександр Леонов.

Як відомо, зустріч президента Росії Володимира Путіна з турецьким лідером Реджепом Тайіпом Ердоганом відбудеться 9 серпня у Санкт-Петербурзі.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: