Експерт розповів, чи міг Ердоган сам інсценувати військовий переворот

Читать на русском
Олег Волошинполітолог - міжнародник

Ердоган готував масові репресії проти своїх опонентів, а переворот, тим більше такий поспішний і погано організований, був якраз певною відповіддю на це.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог-міжнародник, колишній директор інформаційного департаменту МЗС України Олег Волошин, аналізуючи запровадження надзвичайного стану в Туреччині через спробу військового перевороту.

«Логічно, що переворот пов'язують з організацією Ґюлена, тому що організація там потужна. Це далеко не кінець боротьби, тому що за впливовістю в Туреччині Ґюлен не поступається Ердогану. Чим це обернеться й наскільки стійким буде нинішній режим? Причина в тому, що люди Ґюлена ідеологічно заточені, на відміну від прихильників Ердогана. Сам Ердоган є породженням цієї системи, адже він із бідних верств суспільства», – міркує експерт.

Як пояснив фахівець, саме таким, як Ердоган, школи Ґюлена давали освіту, путівку в життя.

Уроки Туреччини: чи стане колись можливим військовий переворот в Україні?Військовий переворот у Туреччині змушує замислитися над можливістю таких подій і в Україні. Попри те, що заколотники не досягли своєї мети, політична ситуація в Туреччині зазнає суттєвих змін.

«Це можна порівняти з тим, коли люди з бідних сімей отримували хорошу освіту завдяки таким школам. Система створена Ґюленом є унікальною й, найголовніше, заснованою на Ісламі», – вважає Волошин.

Саме тому, на його думку, Ердогану складно буде конкурувати.

«Гору все одно візьмуть ісламісти. Просто у Ґюлена цікава версія сучасного Ісламу, який підтримує прогрес. Це зручна програма для американців, оскільки в культурному плані він ісламіст, а в економічному – за вільну торгівлю», – пояснює екперт.

Як підкреслив політолог-міжнародник, турецька влада розгорнула репресії проти всіх, кого вона вважає причетними до цієї системи.

«Навіть кількість відсторонених і заарештованих показує, наскільки це масштабна структура. Це вже сильніше, ніж масонська ложа», – підкреслив експерт.

Також, на його думку, навряд чи Ердоган сам інсценував переворот.

«Занадто великі ризики, навряд чи він міг це сам влаштувати. Хіба що він міг лише не заважати. Ердоган і його оточення могли знати про такі плани, але чекали, коли вони зможуть скористатися переворотом і розгорнути репресії», – проаналізував ситуацію Олег Волошин.

Нагадаємо, в ніч з 15 на 16 липня в Туреччині окремі групи армії країни спробували здійснити військовий переворот. Заарештовано близько 3 тис. путчистів, 265 осіб загинуло.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: