Чим обернеться для Ердогана та Туреччини спроба військового перевороту? Експерт

Читать на русском
Михайло Павлівполітичний експерт

Причина того, що сталося, на поверхні – конфлікт турецьких еліт і хворобливе завершення періоду кемалістської Туреччини.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Михайло Павлів, аналізуючи спробу військового перевороту в Туреччині.

«Кемаль Ататюрк заклав основи національної турецької держави понад 100 років тому як держави світської, де визначальну роль відіграють військові еліти. За цим шаблоном Туреччина жила та розвивалася весь цей час», – міркує Павлів.

«У ті моменти, коли демократична влада була слабкою, військові просто організовували переворот, а в їхньому розумінні – це очищення влади, й перезапускали «серце Туреччини». У певному сенсі це давало результат», – додав він.

На його думку, за останні 30 років Туреччина активно ісламізувалася й настав період формування нових еліт, які орієнтувалися вже не на модель Ататюрка, а на Османську модель домінування в регіоні.

Ердоган, за словами експерта, безумовно, є лідером цього руху.

Про туристів і терористів. Чому я не боюся відпочивати в Туреччині?Туреччина продовжує залишатися одним із найбільш популярних туристичних напрямків в Україні, незважаючи на постійні теракти в найбільших містах і повернення росіян.

«Цей конфлікт вилився в останню спробу змінити ситуацію. Спроба була невдалою», – підкреслив він.

Політолог переконаний, що ця ситуація – шлях до дестабілізації. Наслідком буде посилення особистого режиму Ердогана.

«Це призведе до низки економічних та соціальних потрясінь, до зростання протестних настроїв. З урахуванням великих і небезпечних інтересів зовнішніх гравців, а також з огляду на залучення Туреччини до близькосхідного конфлікту та наявність проблеми курдів, перспективи Ердогана та Туреччини досить сумні», – вважає експерт.

Він зазначив, що заяви про повернення смертної кари – підтвердження спроби посилити владу.

«Вони можуть навіть розгромити військову еліту, але шокують світське суспільство. Це рух антидемократичним шляхом», – проаналізував Михайло Павлів.

Нагадаємо, в ніч з 15 на 16 липня в Туреччині окремі групи армії країни спробували здійснити військовий переворот. Заарештовано близько 3 тис. путчистів, 265 людей загинули.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: