Субсидії готівкою: чи запрацює монетизація пільг?

Читать на русском
Галина Третьяковаголова Інституту громадянських свобод

У певному сенсі Розенко має рацію, але це виклик, з яким потрібно боротися.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіла головний експерт групи «Пенсійна реформа» «Реанімаційного пакета реформ» Галина Третьякова, аналізуючи заяву Павла Розенка про те, що повністю монетизована система субсидій становить загрозу та має цілу низку недоліків.

«Усі пільги та дотації, які ми робимо для населення мають бути монетизовані. Найближчим часом механізми надання соцдопомоги будуть ускладнюватися й Мінсоцполітики має бути готовим до цього. Зараз усе працює за радянськими нормами: допомагаємо всім. А радянська платформа мала на меті зібрати побільше податків і ми мали перерозподіл через публічні фінанси десь 52% від ВВП», – розповідає Третьякова.

Ліберальні системи, додала вона, передбачають що в людей не забирають стільки податків.

«Щоб людині потім не допомагати, для початку потрібно не забирати», – наголосила експерт.

Експерт: монетизувати субсидії до 2017 року – нереальноПавло Розенко заявив, що субсидії можна буде монетизувати або внести до програми енергозбереження вже в 2017 році.

«Зламати ці суспільні відносини – складна робота для уряду в першу чергу. Інше питання, чи готовий уряд до цього. Але монетизація має бути. Якщо сьогодні ми не в змозі, то виходити на монетизацію потрібно через рік-півтора», – зауважила фахівець.

«Має бути намагання зробити українця, що працює, не жебраком. Якщо людям, які не мають джерел існування, ми додатково даємо кошти, які вони начебто мають пустити на сплату за газ, то ця дотація має бути не за газ», – переконана експерт «РПР».

За її словами, дотуватися повинні люди, які не мають достатнього заробітку для того, щоб існувати. Це основа соціальної справедливості.

«Дотувати потрібно не газ, а тих, хто отримує дохід менш ніж, умовно кажучи, 60% від середньої зарплати в країні. Але для того, щоб їх дотувати, ті, хто працює, мають сплачувати податки. З них потрібно направляти суму на тих, хто недоотримує. Цей баланс порушений і відновити його потрібно в нових пропорціях. По-іншому брати податки, не набирати надмірно, не перерозподіляти через Держбюджет та допомагати тим, хто дійсно є бідним», – проаналізувала Третьякова.

Окремо стоїть питання, як відзначила експерт, хто є бідняком, а не «паразитує». Для цього потрібно створити базу, що своєю чергою виходить із декларації доходів.

Звісно, додала спеціаліст, зрозумілі побоювання, що дотація не буде йти на закриття збитків газової галузі. З іншого боку, якщо людина отримує дотацію з газу, а в нас поки що поки не вирівняні підходи до соціальної політики, й виділені кошти людина витрачає на їжу, тому що їй не вистачає на життя, це навряд чи можна вважати загрозою.

Нагадаємо, віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко пообіцяв, що субсидії можна буде монетизувати або вкласти в програму з енергозбереження вже в 2017 році.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: