Розмір субсидій на 41% перевищив вартість спожитого газу

Читать на русском
Система нарахування субсидій призвела до відновлення практик недбалого використання енергоресурсів та фінансового колапсу на ринку газу.

Нараховані суми отриманих населенням України субсидій з оплати житлово-комунальних послуг на 41% перевищили вартість спожитого ним газу.

Про це йдеться у відкритому зверненні Регіональної Газової Компанії (РГК) до віце-прем'єр-міністра України Павла Розенка, передає «Слово і Діло».

«Склалася абсурдна ситуація – оплата за газ за субсидіями й пільгами вже майже на 41% перевищила вартість спожитого газу за всією групою споживачів із категорії «населення», – йдеться в зверненні.

Це стало можливим унаслідок нарахування органами соціального захисту клієнтам газопостачальних компаній станом на початок травня (дані Мінфіну) субсидій і пільг на 18,1 млрд грн більше фактичної вартості спожитого ними газу.

В результаті на газовому ринку України набирає обертів платіжна криза. «Фінансовий колапс у частині розрахунків за газ за допомогою субсидій тягне за собою не лише зупинку робіт із забезпечення споживачів лічильниками газу й поточних ремонтів газорозподільної системи, але й веде до неможливості своєчасної виплати заробітної плати працівникам, податків і зборів до Державного бюджету», – зазначено в зверненні.

В РГК підкреслили, що безвідповідальне ставлення в питанні субсидування ЖКП призвело до того, що більшу частину споживачів газу перестали хвилювати проблеми енергоефективності домогосподарств.

«Адже платежі за газ і за послуги з його транспортування здійснюються не грошима, а за рахунок вимивання мільярдних сум із Бюджету на рахунки державної газової монополії (НАК «Нафтогаз України» – Ред.)», – підкреслили в РГК.

Видатки на субсидії населенню зросли в 12 разів – ДержстатЗагальний обсяг субсидування в грошовому вираженні на оплату житлово-комунальних послуг в Україні в січні-квітні 2016 року досяг 2 млрд 65,8 млн грн.

У РГК відзначають, що лише оперативна монетизація соціальних виплат дозволить усім учасникам газового ринку вийти з порочного кола так званих «клірингових розрахунків із використанням субсидій».

Як повідомлялося раніше, кількість відмов у наданні субсидій громадянам України на оплату житлово-комунальних послуг за 5 місяців 2016 року порівняно з минулим роком зросла вдвічі – до 18%.

Сьогодні стало відомо, що в новому опалювальному сезоні на субсидії можуть розраховувати близько 9 мільйонів українських сімей.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: