У «Нафтогазі» пояснили, чому Україна не купує російський газ

Читать на русском
Нафтогаз у своїх розрахунках цінових пропозицій щодо природного газу використовує не прогнози європейських експертів, а реальні європейські ціни з поставкою в III кварталі.
Юрій Вітренко

Закупівлі російського газу можливі лише за попереднім погодженням із «Газпромом», щоб не дати контрагенту приводу звинуватити Україну в порушенні принципу «бери або плати».

Про це у себе на сторінці в Facebook пише директор з розвитку бізнесу НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко, передає «Слово і Діло».

«Ми виставили «Газпрому» низку умов, за яких ми зможемо купувати їхній газ у третьому кварталі... Якби ми цього не зробили, «Газпром» використав би це проти нас у Стокгольмському арбітражі, намагаючись довести, що ми безпідставно порушуємо наші контракті зобов'язання за принципом «бери або плати». Ми не купуємо газ у «Газпрому» навіть тоді, коли його ціна є найнижчою, й «Газпром» готовий враховувати всі наші вимоги щодо умов поставок», – пише він.

Насалик зобов'язаний реорганізувати НАК «Нафтогаз України»Сказано 14 квітня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

За його словами, НАК у своїх розрахунках цінових пропозицій щодо природного газу використовує не прогнози «європейських експертів», а реальні європейські ціни на газ із поставкою в III кварталі (форвардні ціни).

«У травні точно не було економічного сенсу купувати газ з поставкою в другому кварталі. Якби ми це зробили, ми б завдали шкоди державній компанії», – вважає Вітренко.

Він підкреслив, що компанія має враховувати умови контракту з «Газпромом» і поточний процес розгляду в Стокгольмському арбітражі.

«Нафтогаз» назвав суму, яку може відсудити у «Газпрома»«Нафтогаз» чекає рішення Стокгольмського арбітражу, щодо спору з РФ і очікує, що після задоволення позову зможе отримати $ 50 млрд.

«На підставі реальних (форвардних) цін на нафтопродукти ми мали обґрунтовані очікування, що ціна «газпромівського» газу в третьому кварталі 2016 року буде нижчою за ціну на газ із європейського напрямку», – пояснив директор з розвитку бізнесу «Нафтогазу».

Раніше Вітренко заявляв, що «Газпром» пропонує Україні неринкову ціну за пропоноване паливо.

Вчора, 4 серпня, в НАК «Нафтогаз України» заявили що арбітражний розгляд у Стокгольмі з ПАТ «Газпром» вийшов на фінішну пряму й остаточний результат очікується до кінця першої половини наступного року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: