«Нафтогаз» збільшить позовні вимоги до «Газпрому» – Вітренко

Читать на русском
Лише в I кварталі 2016 року Україна нарахує Газпрому близько 1 млрд доларів як недоплату за послуги з транзиту. В цілому за 2016 рік ця сума досягне 4 млрд доларів.
Директор з розвитку бізнесу «Нафтогазу» Юрій Вітренко

У планах НАК «Нафтогаз України» є збільшення позовних вимог до корпорації ПАТ «Газпром», так само, як і «Газпром» збільшить розмір позовних сум на адресу «Нафтогазу».

Про це на своїй сторінці в Facebook пише директор з розвитку бізнесу «Нафтогазу» Юрій Вітренко, повідомляє «Слово і Діло».

«До завершення арбітражного процесу в Стокгольмі обидві сторони будуть збільшувати свої позовні вимоги. Не варто цьому дивуватися, або тим більше переживати з цього приводу», – пише Вітренко.

Вітренко вважає, що «Газпром» збільшить позовні вимоги шляхом нарахування додаткових сум за природний газ, який розраховували продати «Нафтогазу», але українська сторона його не викупила.

«Вони при цьому будуть посилатися на принцип «бери або плати», а ми будемо вказувати на те, що цей принцип не може застосовуватися через низку причин», – пояснює Вітренко.

Українська сторона, своєю чергою, буде нараховувати «Газпрому» додаткові суми в якості компенсації за переплату в порівнянні зі справедливою ціною за поставлений газ і недоплату за надані послуги з транзиту газу до країн ЄС.

Україна проти Росії: повний список міжнародних позовівНа розгляд взаємних позовів підуть роки й одні лише судові витрати складуть мільйони доларів. Загальна сума позовів складає близько $100 млрд.

За словами Вітренко, тільки в I кварталі 2016 року Україна нарахує «Газпрому» близько $1 млрд як недоплату за послуги з транзиту. В цілому за 2016 рік ця сума досягне $4 млрд.

Як повідомлялося раніше, розгляд за позовом НАК «Нафтогаз України» до «Газпрому» на предмет перегляду ціни природного газу в Стокгольмському арбітражі перенесено з лютого на вересень 2016 року, в зв'язку з чим рішення щодо нього буде винесено на початку 2017 року.

Відзначимо, що дії «Газпрому» з будівництва транспортних потужностей в обхід України призведуть до того, що він повинен буде заплатити за транзит газу до 2019 року на $16 млрд більше.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: