НКРЕКП знову запускає «трансформаторні схеми» Григоришина

Читать на русском
Коли Григоришин не мав можливості рекомендувати своїх людей і проводити співбесіди перед призначеннями чиновників, то такого обладнання закуповували по 5-8 штук на рік, зараз – 60-70.
Андрій Герус

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, знову оголосила тендер на купівлю трансформаторів за завищеними цінами, тим самим відкриваючи шлях для маніпуляцій компаніям, які входять у сферу інтересів олігарха Костянтина Григоришина.

Про це у себе на сторінці в Facebook пише інвестбанкір Андрій Герус, передає «Слово і Діло».

«Коли в лютому на тендері вдалося заощадити 1,2 млрд грн, то на цю суму тариф не був зменшений. У червні НКРЕКП просто збільшила на цю суму нову інвестпрограму. Для чого? Правильно, для закупівлі трансформаторів», – пише він.

Таким чином, кількість трансформаторного обладнання досягла 46 штук. А включаючи лютневий тендер, який виграли структури Григоришина, – 68 штук.

«Раніше, коли Григоришин не мав можливості давати поради Президенту, рекомендувати своїх людей і проводити співбесіди перед призначенням чиновників, такого обладнання закуповували по 5-8 штук на рік, але це просто збіг», – іронізує аналітик.

За його словами, люди Григоришина, які сидять на керівних посадах НКРЕКП, не можуть так просто відмовитися від «розпилу» бюджетних коштів. «Не вдалося за ціною (тендер на виробництво трансформаторів у лютому – Ред.) – пішли в кількість. Поки піднімаються тарифи, потрібно швидко бронювати та освоювати кошти», – пояснює Герус.

Він зазначає, що на попередньому тендері середня ціна трифазного трансу була знижена до $7,8 тис. за мегавольтампер (МВА) після залучення уваги громадськості до махінацій. Але в червні тендер на аналогічний трансформатор провів НАЕК «Енергоатом» і там уже фігурувала ціна $11,7 тис. за МВА.

Ставленика Григоришина звільнили з посади заступника глави «Укренерго»Відповідне рішення закріплене наказом по «Укренерго» від 9 лютого. Щодо Касича розпочато службове розслідування силами міністерства.

«Я це до того, що потрібно наводити прожектор на ці нові трансформаторні тендери, особливо журналістам. Інакше, інтуїція підказує, ціна може зростати, а з нею й тарифи. На кону знову мільярди гривень.

Нагадаємо, що 8 лютого ПАТ «Запоріжтрансформатор» (власність Григоришина) виграло тендер на поставку трансформаторів НЕК «Укренерго». А 25 березня ДП «Національна енергетична компанія «Укренерго» уклало договір із ВАТ «Запоріжтрансформатор» на суму 928,5 млн грн.

Завдяки залученню уваги громадськості та ЗМІ вдалося розкрити корупційну схему та заощадити 1,1 млрд грн на цих держзакупівлях.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: