Григоришин вирішив повернути українське громадянство

Читать на русском

Відповідно до процедури отримання українського громадянства, Костянтин Григоришин підписав зобов'язання відмовитися від громадянства Республіки Кіпр і Російської Федерації не пізніше двох років після отримання громадянства України.

Російський олігарх українського походження Костянтин Григоришин подав документи на отримання українського громадянства.

Про це пишуть українські ЗМІ з посиланням на копію відповідної заяви Григоришина до органів Державної міграційної служби України, повідомляє «Слово і Діло».

Згідно з документами, заяву на отримання громадянства України російський бізнесмен подав ще 15 березня 2016 року. Зараз ця заява перебуває на стадії розгляду.

Відповідно до процедури отримання українського громадянства, Костянтин Григоришин підписав зобов'язання відмовитися від громадянства Республіки Кіпр і Російської Федерації не пізніше двох років після отримання громадянства України.

Як відомо, право надавати українське громадянство має Президент України. В разі позитивного рішення він видає відповідний указ.

Нагадаємо, що Костянтин Григоришин є уродженцем українського міста Запоріжжя, але отримав освіту й прожив значну частину життя в Москві. Він мав українське громадянство до 2004 року, але змінив його на російське після конфлікту із силовими органами.

Григоришин є великим власником, основна частина активів якого перебуває в Україні. Його бізнес-інтереси лежать в області енергетики, судно- і важкого машинобудування.

Григоришин очолює групу «Енергетичний стандарт», до складу якої входить перлина його імперії – «Запоріжтрансформатор». Компанія є монополістом у виробництві силових трансформаторів і є одним із лідерів серед підприємств такого типу в світі. Григоришин також володіє мажоритарними пакетами акцій Cумського НВО ім. Фрунзе (важке машинобудування), «Укррічфлоту» та є співвласником дев'яти українських обленерго.

Григоришин розповів, як Яценюк лобіює інтереси АхметоваУкраїнський прем'єр-міністр Арсеній Яценюк перебуває в постійних тісних зв'язках з олігархом Рінатом Ахметовим.

Раніше повідомлялося, що Національна поліція України почала розслідування розтрати майна на $170 млн менеджментом Сумського НВО ім. Фрунзе. Народний депутат Антон Геращенко заявляв, що через контроль над державним підприємством «Укренерго» та машинобудівним НВО ім. Фрунзе Костянтин Григоришин завдає державі багатомільярдних збитків.

Слідчий комітет Російської Федерації оголосив Григоришина в міжнародний розшук через несплату 674 мільйонів рублів податків.

У березні ДП «Національна енергетична компанія «Укренерго» уклало договір із ВАТ «Запоріжтрансформатор» на суму 928,5 млн грн.

В лютому цього року з посади першого заступника директора «Укренерго» з оперативного управління був звільнений Юрій Касіч, що вважається ставлеником Григоришина.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: