Експерт про масштаби контрабанди: зброя з Донбасу йде в усі гарячі точки

Читать на русском
Григорій Перепелицявійськовий експерт, конфліктолог - міжнародник

Потрібно розуміти, що на територіях, де є війна та конфлікти, потоки зброї є неконтрольованими.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Інституту зовнішньої політики, конфліктолог-міжнародник Григорій Перепелиця, аналізуючи інформацію Reuters, згідно з якою конфлікт на Донбасі породив масштабну контрабанду зброї з цього регіону.

«В 90-ті роки конфлікти на Балканах створили там основний ринок збуту зброї, в першу чергу нелегальної. Тоді поставки були і в Хорватію, і в Боснію. Білорусь тоді також почала успішно реалізовувати експорт нелегальної зброї. Це все закономірний процес для країн, які воюють. Було Придністров'я, Чечня – вони були основними ринками», – розповідає Перепелиця.

За його словами, в Україні ця проблема існувала й раніше, просто зараз вийшла на новий рівень.

ГПУ виявила рекордний арсенал зброї, вивезеної із зони АТО (ФОТО) (доповнено)Генеральна прокуратура виявила на базі полку «Дніпро-1» рекордний арсенал зброї, що був незаконно вивезений із зони АТО.

«Ще за часів Ющенка була історія з нелегальним контрактом, боєприпасами й танками на борту українського суховантажного судна «Фаїна», захопленого піратами біля берегів Сомалі. Вони могли призначатися Південному Судану. Це не одиничний приклад і проблема закономірна», – підкреслив спеціаліст.

За його словами, ситуація загострилася, коли РФ вийшла з договору про звичайні збройні сили й рівень розміщення цих збройних сил перестав бути актуальним, тому що мало хто звітує, де й що розміщує.

«Проконтролювати це дуже складно. Тим більше в нас, в умовах «гібридної» війни, РФ не лише не звітує, але й приховує справжні масштаби. Зараз основне джерело – російська зброя, яка під виглядом допомоги Донбасу йде в інші гарячі точки – в Ірак, Сирію, на Кавказ», – констатував Григорій Перепелиця.

Додамо, українська влада також визнала, що наразі проблема контрабанди зброї в Україні посилюється.

Як відомо, днями раніше в Луганській і Донецькій областях СБУ виявила схованки зі зброєю. Крім того, в спецслужбі наголосили, що канал купівлі незаконної зброї розширився.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: