Експерт про хресну ходу на Київ: краще би йшли молитися до тих, хто розпочав і веде цю війну

Читать на русском
Андрій Дудаполітолог

Насправді, сама хресна хода в часі співпала з достатньо успішним діалогом Києва та Константинополя. Власне, занепокоєння результатами цього діалогу – наслідок виникнення такої ініціативи.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Андрій Дуда, аналізуючи ситуацію навколо хресної ходи, організованої УПЦ МП.

«Загрози від хресної ходи перебільшені. Це не перша акція РПЦ і вони, в принципі, не мали успіху. Це далеко не новизна, тому що Патріарх Кирило та РПЦ практикували такі заходи в період найбільших скандалів. Зокрема, скандал навколо Pussy Riot, коли саме РПЦ ініціювала притягнення учасниць до кримінальної відповідальності», – розмірковує Дуда.

Ще тоді скандалами, як зауважив експерт, РПЦ почала активно використовувати практику своєрідних масових заходів, так звані «хресні ходи» та «хресні стояння», але це особливо не відбилося на авторитеті церкви.

Хресна хода: Богові – боже, а кесарю – кесаревеПопри те, що Українська православна церква Московського патріархату підконтрольна Кремлю, її дії варто розцінювати виключно з точки зору законності, вважає політичний оглядач Валентин Гладких.

Тому, на його переконання, не варто драматизувати хресну ходу-2016, яка нібито за примирення.

«Сама логіка заходу дуже дивна, тому що йти в Київ молитися за примирення – дивно та неправильно. Краще вже йшли б молитися до тих, хто почав та веде цю війну», – наголосив політолог.

З іншого боку, РПЦ настільки ангажована державою й уже не секрет, що такі заходи сприймаються як проросійські державні акції.

«Ефекту серед духовних воцерковлених людей ця хресна хода не матиме», – переконаний експерт.

При цьому, на його думку, хода, яка використовувалася в Україні, також була дуже маргінальною.

«Небезпека одна – вкрай небажано було б, щоб голос церковної громадськості сприймався виключно черезхресну ходу. З боку Київського патріархату потрібні асиметричні заходи, які б демонстрували, що в Україні є значно більший пласт воцерковлених людей, які зовсім по-іншому думають, тим більше, що переважна більшість українців підтримує єдину церкву, а не церкву, яка є сателітом Росії», – проаналізував Андрій Дуда.

Як відомо, учасники хресної ходи були помічені з георгіївськими стрічками та значками із зображенням російського імператора Миколи ІІ.

27 липня, напередодні святкування Дня хрещення Русі-України, учасники ходи мають намір зустрітися в Києві на Володимирській гірці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: