Україна нейтралізувала «енергетичну зброю» Кремля – ​​Пайєтт

Читать на русском
НАК Нафтогаз України тепер купує природний газ у РФ лише в разі, якщо знаходить ціну прийнятною, а не в результаті необхідності, як це було раніше.
Джеффрі Пайетт

Україна змогла позбутися російської газової залежності, тим самим знівелювавши «енергетичну зброю» Кремля.

Про це заявив посол США в Україні Джеффрі Пайєтт в ході дискусійного клубу «Відкрий світ», передає «Слово і Діло» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

«Українська влада за останні кілька років знищила «енергетичну зброю» Москви, яка використовувала газ у цій якості. Остання зима стала першою в історії, коли Україна позбулася газової залежності», – сказав він.

Посол зазначив, що НАК «Нафтогаз України» тепер купує природний газ у РФ лише в разі, якщо знаходить ціну прийнятною, а не в результаті необхідності, як це було раніше.

Водночас він застеріг, що якщо Україна знову вирішить купувати газ у російського «Газпрому», то газовий шантаж може повторитися.

Прикордонники зняли, як РФ викачує український газ на шельфі в Криму (відео)Державна прикордонна служба України зафіксувала використання російською окупаційною владою самопідйомних бурових платформ, стаціонарних платформ і суден забезпечення під прапорами РФ на українських родовищах природного газу в Чорному морі.

Пайєтт також констатував, що «в енергетичному секторі України проходять серйозні перетворення... й дуже важливо завершити ці зміни».

Нагадаємо, що Україна буде в судовому порядку домагатися заборони для Росії видобувати природний газ на шельфі в морській зоні окупованого Криму.

Як повідомлялося раніше, Україна в третій декаді липня планує вийти на імпорт природного газу з Європи в обсязі близько 40 млн куб. м на добу, що забезпечить закачування до підземних сховищ 3,9 млрд куб. м газу до жовтня.

***
Всі матеріали, які розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: