Підсумки тижня від Віктора Трегубова. Тиждень перед канікулами

Читать на русском
Віктор Трегубовжурналіст, блогер

Цього тижня український парламент пішов на канікули до 6 вересня. А, як це часто буває у недбалих студентів, перед канікулами потрібно було підтягнути безліч хвостів. Як не дивно, депутати частково впоралися з цим завданням. І це лише одна з головних новин минулого тижня в Україні.

З'їзд «Демальянсу»

Почнемо з подій минулих вихідних. На них пройшов позачерговий з'їзд партії «Демальянс». Нагадаємо, саме на її платформі хочуть створювати нову політичну силу, до якої увійде низка волонтерських і правозахисних організацій, а також парламентські «єврооптимісти». Власне, з'їзд і був першим етапом перетворення «ДА» на цю силу. Тимчасовим співголовою партії було обрано нардепа-єврооптиміста Світлану Заліщук. Крім того, до правління партії за підсумками голосування обрані нові особи, включаючи нардепів із журналістським минулим Сергія Лещенка та Мустафу Найєма. Також партія вивісила в себе на ФБ звіт про свої недавні витрати, включаючи витрати на проведення самого з'їзду. Непоганий початок.

Візит Трюдо

А 11 липня до столиці України прибув із візитом прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо. Головним підсумком його приїзду можна вважати підписання угоди про зону вільної торгівлі між двома країнами. Її переваги не полінувалося розписати Міністерство економрозвитку.

Останній літній акорд Ради

Парубій закрив IV сесію РадиСпікер Андрій Парубій закрив IV сесію Ради, народні депутати розійшлися на канікули до 6 вересня.

Ситуація в Раді занепадницька й порочна. Низка фракцій цілеспрямовано працює на парламентські перевибори. В першу чергу це стосується «Батьківщини», «Самопомочі», «РПЛ» та «Опозиційного блоку». Як таран фортеці чинної влади використовується тема комунальних тарифів. Під неї простіше блокувати трибуну.

Проте час від часу парламенту вдається попрацювати. І перед тим, як піти на канікули, депутати ухвалили низку корисних ініціатив. Серед ухвалених на тижні законопроектів цікавими є такі:

  1. №4496 «Про внесення змін щодо усунення адміністративних бар'єрів для експорту послуг». Значно спрощує укладання зовнішньоекономічних угод і запровадження фінансової звітності, скасовує валютний контроль для операцій з експорту робіт і послуг, а також прав інтелектуальної власності. Великий подарунок для українських фрілансерів, які працюють з іноземними клієнтами, а заодне й для IT-сфери.

  2. №4689. Якщо хто не знає, в нас безліч військових ще на самому початку АТО уклали контракти «до завершення особливого періоду» – фактично, до закінчення бойових дій. Для тих із них, хто розраховував на коротші терміни служби, виписаний цей законопроект. Він дозволяє розірвати контракт і відправитися на дембель за наявності вислуги не менше 18 місяців. Або переукласти контракт на короткостроковий, терміном на 6-12 місяців із можливістю продовження.

  3. №2001а, поки лише в першому читанні – також на користь військовослужбовців, але із сумним підтекстом. Ним передбачається створення бази ДНК, зразки для якої (за бажання) здаватимуть усі люди, що заступають на військову службу. Робиться це для спрощення ідентифікації загиблих.

  4. №3224, «Про Єдиний демографічний реєстр і документи, що підтверджують громадянство України...». Створює єдину базу, в якій буде записано, які основні документи й коли були видані кожному громадянину. Це значно спростить усю «тягомотину», пов'язану з перереєстрацією, шлюбами та розлученнями, змінами прізвищ тощо. До того ж, закон дозволяє кожному українцю старше 14 років отримати ідентифікаційну картку – паспорт нового зразка (раніше їх видавали лише після досягнення 16-річчя). На чіп нового паспорта можна буде записувати різні ідентифікаційні дані – від відбитків пальців до цифрового підпису.

І дивина: чотири парламентські партії погодились опублікувати свою фінансову звітність у рамках загального антикорупційного флешмобу, організованого низкою правозахисних груп. Це були «БПП», «Народний фронт», «Самопоміч» та «РПЛ». «Батьківщина» та «Опоблок» поки роблять вигляд, що не почули запрошення.

Перейменували

Так, Рада все-таки знайшла сили перейменувати Кіровоград на Кропивницький – на честь великого українського драматурга. Область, втім, поки залишається Кіровоградською – для її перейменування потрібно редагувати Конституцію.

Справа Бузини, справа Коцаби, справа Кулика

У справі про вбивство одіозного публіциста Олеся Бузини – новий скандал. У підозрюваних у його вбивстві Андрія Медведька та Дениса Поліщука примусово взяли зразки біологічного матеріалу. Проти їхньої волі, а якщо простіше – вибили силою. Після чого судово-медична експертиза підтвердила наявність у них великої кількості тілесних ушкоджень. Це може викликати колізію: навіть якщо тест ДНК підтвердить, що зброя, з якої вбили Бузину, використовувалося одним із підозрюваних, не факт, що суд зможе розглянути цей факт: докази здобуті незаконно.

Красиве життя військового прокурора: в НАБУ показали доходи й витрати КуликаВитрати військового прокурора Кулика майже втричі перевищили його дохід, стверджують у Національному антикорупційному бюро.

Тим часом інший одіозний громадський діяч, журналіст Руслан Коцаба був виправданий Апеляційним судом Івано-Франківської області, який не знайшов складу злочину в його закликах ігнорувати мобілізацію до Збройних сил України.

А Апеляційний суд Києва поновив опального Костянтина Кулика на старій посаді військового прокурора. Разом із тим, колегія суддів скасувала рішення Солом'янського районного суду щодо відсторонення Кулика від повноважень терміном на два місяці. Щоправда, це жодним чином не вплине на порушену проти нього справу, яку веде Спеціальна антикорупційна прокуратура.

Хроніки окупації

Ситуація в зоні АТО продовжує залишатися вкрай нестабільною. «Гарячі точки» не змінилися – це Авдіївка та Світлодарська дуга, північно-західні окраїни Донецька, Докучаєвськ, Щастя, території між Маріуполем і Новоазовськом.

В АП назвали втрати української армії на ДонбасіСпікер Адміністрації Президента з питань АТО Андрій Лисенко повідомив про чергові втрати ЗСУ.

З хороших новин: вдалося захопити трьох «іхтамнєтов» із Росії. Бійці 2 батальйону 54 окремої механізованої бригади взяли їх у полон під Троїцьким Донецької області – ДРГ з двадцяти осіб намагалося атакувати українські позиції, але в підсумку тікала, залишивши на полі бою трьох тяжкопоранених. Полонені виявилися командиром роти, командиром взводу та снайпером. На жаль, останній помер у лікарні від отриманих поранень, зате двоє інших вже отямились і дають свідчення. Ось, подивіться.

А тим часом ватажок терористів «ЛНР» Ігор Плотницкий прочитав книжку. Схоже, навіть цілу серію книжок – популярну збірку Джоан Роулінг про пригоди Гаррі Поттера. Це наштовхнуло його на незвичайні аналогії. «По суті, країни Євросоюзу розпестили Київ своєю сліпою любов'ю так само, як персонажі «Гаррі Поттера» містер і місіс Дурслі – свого сина Дадлі. В результаті Київ поводиться так само невдячно й неадекватно, як Дадлі Дурслі», – заявив терорист.

Тепер головне – не давати Плотницькому читати Толкіна. В його циклі про Середзем'я надто багато персонажів, у яких останній може впізнати себе. І сильно засмутитися.

Віктор Трегубов, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: