Експерт розповів, чи зблизить Азербайджан та Україну агресія РФ

Читать на русском
Олексій Мельниквійськовий експерт

Безумовно, є сфери, в яких Україна та Азербайджан могли б розвивати партнерство.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Олексій Мельник, аналізуючи візит Президента України Петра Порошенка до Баку.

«Важко назвати це стратегічним партнерством, оскільки при схожості певних моментів – економічних, політичних, безпекових – є деякі сфери, де кожна з країн буде підтримувати позицію іншої та зважати на свої власні інтереси», – констатував експерт.

За його словами, з географічної точки зору, Азербайджан існує в зовсім іншому середовищі.

«Той же російський фактор. Азербайджан зовсім не зацікавлений у тому, щоб іти на якусь конфронтацію з РФ, коли це стосуватиметься, наприклад, активної підтримки України на міжнародній арені», – вважає спеціаліст.

Україна та Азербайджан готуються до спільного виробництва Ан-178Влада Азербайджану висловила зацікавленість в організації збирання транспортних літаків Ан-178 розробки держпідприємства «Антонов» на власних потужностях.

При цьому, на його думку, ніщо не заважає розвивати відносини в тих сферах, які вже працюють.

«В тому числі у сфері військово-технічного співробітництва, в енергетичних питаннях. Але в кожному з цих питань, перш ніж робити нові формати, потрібно враховувати російський або турецький фактор», – зауважив Мельник.

На його переконання, конфлікт Туреччини та Росії ще не завершений.

«Справжні, глибинні причини, які призвели до конфлікту, не вирішені. Протиріччя набагато глибші. Туреччина, з огляду на ту ситуацію, в якій вона опинилася, просто вирішила досягти певного перемир'я на одному з флангів, де їй доводиться вести боротьбу», – проаналізував ситуацію Олексій Мельник.

Додамо, що Петро Порошенко в ході зустрічі з Ільхамом Алієвим заявив, що Україна визнає Нагірний Карабах територією Азербайджану.

Також, як стало відомо, лідери країн домовилися відродити проект «Одеса-Броди» для транспортування нафти в Європу.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: